Следвайте ни

Зарязаха лозята на бос крак и с папийонка в Аграрния университет

Деканът измоли от Трифон Зарезан толкоз грозде, че мъжете да не се виждат между редовете

viber icon

На бос крак и с бяла риза и папийонка южноафрикански студенти се включиха в ритуалното зарязване на лозята на Аграрния университет навръх празника на св. Трифон Зарезан. По сандали и потник ножицата грабна, за да получи първи практически урок, 18-годишната Иносейша Мамутхибеди. Екзотичната студентка увери, че никак не й е студено, а синята й пола се оказа част от носия, която в родината й носят девиците. Иносейша е избрана от управата в своя щат да следва в България специалност „Растителна защита” заедно с още 15 свои сънародници. За първи път тази година обучение в нея има и на английски език. Иносейша упорства да научи и български, даже вече може да каже „Добро утро!”, „Горе-долу”, „Как сте?”, „Аз съм добре”, „Здрасти” и прави разликата между този поздрав и „Здравейте”. Ако има някакъв културен шок, той се свежда до това, че тук девойката трудно намира хора, които знаят английски. Никой не могъл да я упъти къде е католическата църква. А тя е католичка и вярва, че ако влезе в тукашната общност, по-лесно ще се приспособи към живота под тепетата.

Иносейша е най-голямата от три дъщери в семейството си, което планира да създаде своя ферма и затова опитва да си изучи агрономи. Преди да поеме управлението й, южноафриканката с пловдивска диплома ще трябва да спази ангажимента си 4 г. да работи за местната управа в своя щат.

"Хайде, Лондон, режи!", приканиха преподаватели и младеж с черна тениска, върху която бе изписано името на столицата на Великобритания. А 20-годишният Айзък Зондо предварително слушал презентация за празника и го счел за толкова специален, че дойде в лозята с бяла риза и папийонка. След като чу напътствията как се зарязва, той изпълни прецизно указанието да свие венец за здраве и го надяна върху рапърската си шапка. „Всичко е точно!”, вдигна палец чужденецът с реплика на български. Минути по-късно вече бе хванал ритъма и стъпката на правото хоро, като подвикваше по нашенски „Опа!”. Когато се върне у дома, иска да почне собствен бизнес. На празника на Трифон Зарезан дойде и южноафриканската посланичка у нас Ванеса Калвърт. Още колорит внесоха 8 студенти от Кишинев, който са тук на обмен по програма „Еразъм”.

Домакините застлаха маса с червена битова покривка и подредиха отгоре 33 винени чаши във формата на грозд. До мавруда отец Мирослав от Белащица сложи иконата на св. Трифон Зарезан и менче, украсено с бръшлян и първите кокичета. След като отслужи водосвет и благослови студентите и винарите, той заръча виното да е „за здраве и радост, но не за опиване и безчинства”. До погачата бяха насипани 5 вида мерудии, а до тях - поднос с 15 лозарски ножици за официалните гости, сред които зам. областният управител Петър Петров, генералният консул на Турция Хюсейн Ергани, районни кметове.

Деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. Крисимир Михов припомни за култа към старите богове-веселяци и вярването, че където мине Дионисий, хората се научават да отглеждат лозя и да произвеждат вино. Той подчерта, че празникът Трифон Зарезан, освен професионален за лозари и градинари, е и един от малкото, които се тачат от всички българи. Резитбата осигурява слънчева светлина, проветривост и увеличава добивите, но с нея започва и трудовата година с различни дейности и по другите насаждения. Деканът  припомни и старо наричане, с което дедите ни призовавали св. Трифон Зарезан да обещае, че ще отрупа лозите с толкова грозде, та мъжете да не се виждат между редовете.

Акордеонист от  Конушенския оркестър и негови колеги подеха народни китки и шлагери на Веселин Маринов, а гостите вкусиха бялото вино тамянка и червеното от мавруд на Аграрния университет.

Снимки Стоян Илиев

 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?