49

Заради вноса от Украйна: Зърнопроизводители от 16 области блокират възлови пътища

Зърнопроизводители от цялата страна излизат днес на национален протест в 11 ч. С тежка селскостопанска техника ще бъдат блокирани възлови пътни артерии в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Недоволството на фермерите е провокирано от липсата на ефективни действия от страна на държавата за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. 

Пловдивските зърнопроизводители няма да се включат ефективно в протестните действия, но ги подкрепят морално. „Не искаме да създаване допълнителни затруднения в сложната обстановка, но оказваме пълна подкрепа на всички наши колеги. На мнение сме, че нашите искания няма да могат да се реализират от служебния кабинет“, коментира за „Марица“ Людмил Работов, председател на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите.

 

Той уточни, че украинските зърнени и маслодайни култури,  от една страна са с по-ниско качество, а от друга - подбиват цените на родната продукция и затрудняват нейната реализация. 

От НАЗ /Национален съюз на зърнопроизводителите/ и НСЗКБ /Национален съюз на земеделските кооперации в България/ разпространиха декларация, с която призовават държавните институции да предпазят родното зърнопроизводство от интензивния украински внос, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в ЕС продукти за растителна защита. НАЗ и НСЗКБ настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през Република България и да достигат до държавите-членки на ЕС, които са нетни зърнени вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза. НАЗ и НСЗКБ изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС.

Основните искания, за които ще настояват зърнопроизводителите пред следващия редовен кабинет, са: Изравняване на подпомагането на българските земеделски производители с тези от старите страни-членки/нерешен проблем, откакто страната ни е в ЕС/.  В плана за възстановяване и устойчивост в частта обща селскостопанска политика, да се предвидят средства за рехабилитация и възстановяване на съоръженията, за да се възстанови поливното земеделие в България. Това е и превенция срещу бъдещи водни бедствия. 

„Ще настояваме да бъдем чути и разбрани, а държавата и в частност Министерство на земеделието да провежда дългосрочна адекватна политика, която да е в подкрепа не само на зърнопроизводителите, а и на всички земеделски производители“, категоричен е г-н Работов. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Западняк-смотаняк

Западняк-смотаняк

14.09.2022 | 14:53

Какво стана тя, вместо да фалираме Путин, Украйна ще фалира Булгаристан!?

Отговори
3 1
сем

сем

14.09.2022 | 13:31

Някой ще ни обясни ли,като каква страна ни таксува ЕС?Защото изричните указания от там са-зърното да отива към страни от третия свят-бедни и изостанали!!!!За такива ли ни смятат,при условие ,че изнасяме качествено,отгледано по техни съвети жито,а в замяна получаваме такова от страна-не членуваща в него-и следователно-не отглеждано по техни правила!И от какъв зор то идва при нас?

Отговори
5 3
Dii

Dii

14.09.2022 | 11:47

В момента слънчогледа е 1 лев килото. За 1 литър олио са необходими около 2,5 килограма. Тоест в магазина трябва да е около 3,5 лева за литър.

Отговори
6 1
Кооператор

Кооператор

14.09.2022 | 10:09

Като страната е залята със зърно защо хляба е толкова скъп. Министър каза че може страната да се залее с олио цените бяха пощуряли, очевидно е че става дума за спекула в огромни мащаби. Държавата няма контролни органи , всъщност няма нищо по-вече от контролни и регулаторни органи но явно не работят за обществения интерес. Защо тези т.н. зърнопроизводители лапат почти цялата субсидия от ЕС. Изкарайте днес Майбасите Фераритата Джагуарите да ви съжали народа колко сте бедни. Безсрамници.

Отговори
6 3
Коментар

Коментар

14.09.2022 | 12:32

Защо: 1. Няма къде да ходим, точно от хляба няма да се откажем. 2. Цената на хляба не е само в зърното.

Отговори
4 2
Батко

Батко

14.09.2022 | 10:07

Тия не се наядоха, сега реват срещу конкуренцията.

Отговори
6 3
Пак ще гледаме парад

Пак ще гледаме парад

14.09.2022 | 09:16

На трактори по половин милион евро всеки.

Отговори
7 3

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?