Следвайте ни

Химик напусна София и стана фермер в Брягово СНИМКИ

Александър Вачев и съпругата му отглеждат над 30 вида биозеленчуци

viber icon

Ние сме ведри ентусиасти, решили да заживеят на село, където отглеждаме зеленчуци и други идеи. "Фиданото" е нашето малко и независимо стопанство в първомайското село Брягово. Стараем се да съхраняваме Земята, а не да похабяваме нейните дадености, защото почвата като неин съществен елемент ни изхранва. Това е визитката, с която се представят във Фейсбук Александър и Мириам Вачеви, производители на биозеленчуци.

Преди няколко години те напускат София и се установяват в Брягово. Купуват къща с 3 декара двор, с идеята да произвеждат екологично чисти зеленчуци. Кръщават зеленчуковото си стопанство „Фиданото“. Думата произлиза от фитария или леха, но местните в Първомайско я наричат фидано. В градината почти целогодишно се отглеждат на открито около 30-40 вида сезонни зеленчуци - като се започне от листния магданоз, не много популярния у нас манголд и екзотичния кейл, който също е нов за страната, до мексиканското зелено чудо томатийо /миниатюрни зелени домати в шушулка/ и различни сортове от познатите ни пипер, домати, краставици, картофи, тиквички, бамя, патладжан, лук за глави, люти чушки, сладък картоф, моркови, зеле, тикви, чесън и много други зеленчуци. За всеки вид се отделя между 15, 30 и до 100 квадрата. 

Фермерът се шегува, че най-много отглежда плевели, които масово избуявали след дъжд. Фамилията има и малка оранжерия, в която се произвеждат основно разсадите, а напролет спанак и лук. Александър разказва, че в рода му никой не се е занимавал със земеделие. По професия той е химик. Малко след като завършил висшето си образование, заминал за чужбина. За няколко години обиколил различни държави и избирал да работи във само ферми, където придобил ценен опит от практиката. Чистосърдечно признава, че се „влюбил“ в земята, в природата, а земеделският труд, който за него е най-честният труд, му доставял голямо удоволствие. Затова решил да се върне в България и да създаде собствено стопанство, в което всичко да расте по природните закони, без химия и изкуствени торове.

В градината работят основно той и жена му Мириам, а между тях често е малката им дъщеричка. Понякога им помагат и доброволци от чужбина, които се интересуват от земеделие. Работят при нас една, две или три седмици. За благодарност ние им подсигуряваме храна и подслон. Най-много посещения имаме от Германия, после от САЩ, от Австралия, от Азия, даже от Латинска Америка и Южна Корея, българите са по-рядко. Тяхното посещение при нас, освен че е помощ, е голямо разнообразие. Освен това се запознаваме с хора от различни държави, а с някои се сприятеляваме, казва Александър.

Семейството избягва да работи с търговци. Продукцията си продават основно на фермерските пазари. По заявки правят и директни доставки чрез куриер.

Александър Вачев се стреми да направи работата си по-ефективна и от същата площ да произвежда повече продукция с по-малко труд. За целта смята да въведе механизация и по-умни практики, които да му помогнат да стане по-добър градинар. Под механизация няма предвид голяма техника, а например мотика, задвижвана с колело, пламъчен култиватор тип горелка за борба с плевелите и др.

Той е от фермерите, които са на мнение, че субсидиите в земеделието са излишни и не вижда логика да се получават, освен от тези, които имат комерсиални цели, а не преследват производство.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?