44

Започна пожароопасният сезон за горите в Пловдивско

Забранено е паленето на открит огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии

Обявиха пожароопасния сезон за горските територии в област Пловдив. Той ще приключи в края на месец ноември. Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Пловдив дава предложение за старт на сезона. Заповед за това е издадена от областния управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев.

Напомня се забраната за палене на открит огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Собствениците на земи, вилни зони, туристически хижи и др. трябва да създават и поддържат минерализовани ивици около тях. С цел опазване на горите от пожари собствениците на горски имоти осигуряват денонощни дежурства по график. Редовно да се почистват сухи треви покрай жп линии и пътища.

Кметовете на общини да осигурят водоноски за гасене на пожари, както и да съдействат за зареждане с вода на пожарните коли. При възникване на пожар сигнал се подава на тел.112, както и до РДГ - Пловдив на телефон 032/275070 в работно време, а извън него - на 0878802112, както и в Областна администрация Пловдив - по всяко време на телефони 032/628595, 032/626585 и на 0887678660.

През 2023 г. на територията на РДГ - Пловдив са възникнали 33 горски пожара, които са унищожили 2641 дка. От тях 232 дка са засегнати от върхов пожар. Данните предостави за „Марица“ директорът на РДГ - Пловдив инж. Мирослав Димитров.

Той уточни, че най-голям е делът - 27 броя, на пожарите, предизвикани от небрежност. На второ място по брой са тези, лумнали от естествени причини. Голяма част от горските пожари избухват извън гората - от горене на стърнища, на сухи треви в необработваеми ниви, при селскостопанска работа с машини. Основно са през месеците март и април, както и през септември и октомври. Често тези пожари не могат да се контролират и засягат горските площи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Ной

Ной

16.04.2024 | 18:52

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст!!!! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?