Следвайте ни

Зам.-министър Маринов: Пловдив е земеделски лидер в страната

viber icon

Пловдив е земеделски лидер в страната. Държи първо място по брой декари заети с трайни насаждения и зеленчукови градини, така и по най-много признати организации на производители. Стопаните в Област Пловдив са получи над 1,1 млрд. лв. финансовата подкрепа за периода 2014-2019 г., което е близо 7,4% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за петгодишния период. Това заяви пред фермери от областта заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов.

Срещата е част от информационната кампания на МЗХГ в страната, на която бяха обяснени  новостите около предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство през 2020 г. Представиха се и детайли относно хода на преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 г.

Маринов подчерта, че през 2019 г. площите с трайни насаждения в региона са с 9% повече спрямо 2014 г., което е  13% от общите в страната. При традиционното за областта зеленчукопроизводство се отчита двойно увеличение на площите. На територията на Пловдивска област се намират близо 12% от всички площи със зеленчуци в страната. За периода 2014 – 2019 г. обработваемата земя в областта е нараснала с близо 2,5%, основно поради увеличение на площите със зеленчуци и технически култури. При площите с винени лозя в област Пловдив, заявени за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ /СЕПП/ през 2018 г., също се отчита ръст с 2,1% на годишна база. Те представляват около 10% от всички заявени площи с винени лозя в страната.

В Пловдивска област са заявени и близо 67% от общите площи с ориз за подпомагане по СЕПП през 2018 г., над 44% от площите с пипер и близо 40% от площите с домати. Областта има висок относителен дял и при заявените площи за подпомагане с маслодайна роза и тютюн – съответно 39% и 27%“, уточни зам.-министър Маринов.

По време на срещата стана ясно, че в сектор "Животновъдство" най-значими за областта са биволовъдството, говедовъдството и овцевъдството. През 2018 г. В Пловдивска област се отглеждат 12% от общия брой биволи в страната, близо 11% от говедата и 8% от овцете. За периода 2014 – 2019 г. броят на биволите в областта е нараснал  с 68%, на овцете с 23%, на свинете с 12%, а на пчелните семейства с 15%.

Чавдар Маринов отбеляза, че при животните се отчита увеличение при заявяването им във всички категории по схемите за директна подкрепа. Най-значителен ръст в рамките на периода 2014 – 2018 г. е налице при биволите – близо три пъти, следван от този при овцете и козите – с 12% и говедата – с 6%

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?