Следвайте ни

Заложете семената за ранните зеленчуци

През ​февруари продължават грижите за гъстия и за пикирания разсад в култивационни съоръжения. Извършва се сеитба на домати, пипер, патладжан, ранно зеле, салата и др. за производство на разсад. Пикира се разсадът, засят през януари.

Започва сеитбата ​на лука за производство на арпаджик или директно за глави лук. Полагат се първите грижи за луковите семенници, като преди сеитба се извършва третиране с фундазол за предпазване от заразяване с бяло и сиво гниене, фузарийно увяхване и др. Семената на доматите, пипера и патладжана се обработват с химикали от рода на бордолезов разтвор 1%, Топсин М 0,1% и др. Разхвърлят се примамки за поповото прасе.

При първа възможност при затопляне луковичните семенници се подхранват с амониев сулфат, след което почвата се разрохква, за да се увеличи аерацията. Това мероприятие спира развитието на сивото гниене.

При затопляне на времето може да се пристъпи към засаждане на картофите. Рътените клубени се преглеждат за заболявания от фамозно гниене и фитофтора. Загнилите се отстраняват. В слънчеви дни към края на месеца започва да лети чесновата муха. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?