2374

Забравени съвети на баба: Бирата е полезна и в градината

Опитвайки се да избегнат употребата на химически препарати, много градинари разчитат на доказани през годините бабини методи. Но много от тях са незаслужено забравени, например лековете с бира.

Ползи от бирата в градината

Бирата, ако изключим ефектите на алкохола, е много здравословна напитка поради богатия си състав. Растенията също се нуждаят и от хранителните вещества, които се съдържа тази напитка.

Благодарение на дрождите в нейния състав се засилва кореновата система, укрепва се имунитетът на растенията и се стимулира техният растеж. Заради маята в състава си, бирата е богата на аминокиселини, протеини, желязо и фосфор.

Хмелът в бирата е източник на микро- и макро елементи, като калий, магнезий, желязо, калций и малц, които осигуряват на насажденията въглехидрати и растителни протеини.

Основното предимство на бирата като тор е високото съдържание на калий. Именно калият стимулира плододаването и е отговорен за сладостта и сочността на плодовете.

Каква бира е добре да се използва в градината?

Може да използвате обикновена бира, закупена от магазина. Но има много по-добър вариант, съветват от iWoman.

Съвременната бира съдържа огромно количество съмнителни компоненти, като консерванти, оцветители, подобрители на вкуса и т.н. И въпросът не е дори в негативното им въздействие върху почвата и растенията, а във факта, че те "убиват" част от полезните вещества, които се съдържат в напитката.

Ето защо, за да извлечете максимална полза от този тор, ще трябва да потърсите "жива" бира. 

Кога и как се използва бира в градината?

Разсадът от домати, чушки, патладжани, краставици реагира добре на подхранването с бира. Тези насаждения трябва да се полива в близост до корена с бира, като се избягва контакт на напитката с листата им.

След засаждане в открита земя, напитката може да се използва като стимулиращ тор.

 

В периода на плододаване се препоръчва краставиците и тиквичките да се поливат с бира. Поради високото съдържание на калий, интензивността на плододаване на тези култури ще се увеличи значително.

За да приготвите разтвора, смесете 1 литър бира с 10 литра вода. Водата трябва да е мека, не хлорирана. В близост до корена на всяко растение се изсипва по 0,5–0,7 литра от този разтвор.

Друг начин за използването на бира в градината е приготвянето на зелен тор с напитката. За целта:

 

- напълнете пластмасов контейнер с обем 10 литра с 2 кг свежа трева;

- напълнете всичко с вода;

- добавете 1 литър бира;

- оставете за 5-7 дни на топло място;

Когато зеленият тор ферментира, 1 литър от получената смес трябва да се разреди с 10 литра вода и да се използва за поливане.

Бирата може да се използва за борба с вредители. Ако поставите малки контейнери с напитка из градината, те ще са като капан за охлювите. В този случай може да използвате обикновена бира

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?