Следвайте ни

Забраниха транспорта на свине в страната

viber icon

Българска агенция по безопасност на храните забрани движението на прасета от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна. Както "Марица" писа, контролният орган предприе драконовски мерки заради влошената епизоотична обстановка, предизвикана от африканската чума по свинете (АЧС). От началото на годината у нас са регистрирани 5 огнища при домашни свине, от които 2 индустриални ферми в село Никола Козлево, област Шумен, и село Брестак, област Варна. Другите огнища са в една ферма с Източнобалканска свиня в Шумен, една фамилна ферма в село Гергини, Габровско, и в заден двор в село Боров дол, област Сливен. Тези дни в с. Брестак предстои да бъдат умъртвени над 40 000 прасета.

Забраната за транспорт е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса АЧС. От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект ще се взимат  проби от или под контрола на официален ветеринарен лекар, които ще се изследват единствено и само в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

В месодобивните предприятия ще се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез взимане на т. нар. отривки ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС.

Щателна дезинфекция ще бъде извършена и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти. След доказване на отсъствие на вируса дезинфекция ще се извършва на цялото превозно средство при всяко влизане в обект за отглеждане на свине или месодобивно предприятие.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?