46

За вкусни и едри домати: Естествени торове без химия правят чудеса в градината

Всяко нещо, от което се интересуват градинарите е относно успешното отглеждане на вкусни и здравословни плодове и зеленчуци. Естествените торове играят важна роля в това постижение. В следващите редове ще разгледаме най-добрите торове за едри и вкусни домати и как да ги приложим в градинарството.

Тор с мая

Торът с мая е един от най-ефективните начини да насърчите растежа и да подобрите вкуса на доматите си. За да го приготвите, разтворете 100 г мая и 1/2 кг захар в 2,5 литра вода. Оставете разтвора да ферментира няколко дни и го разредете с вода (10 литра вода за 1 чаша тор с мая). Полейте растенията си с този тор и ще усетите разликата във вкуса на първите зеленчуци.

Птичият тор е също толкова полезен за доматите, колкото и минералните торове. Той е богат на азот и фосфор, които са от съществено значение за растежа на растенията. Можете да използвате пресни птичи изпражнения, разредени с вода, или сух пилешки тор.

За пресния птичи тор, напълнете 1/3 от кофа (10 литра) с птичи изпражнения и допълнете с вода. Оставете сместа да стои 7-10 дни и след това разредете 500 мл от нея с 10 литра вода. Използвайте тази смес между редовете на доматите, около 5-6 литра тор на квадратен метър. Алтернативно, можете да използвате сух пилешки тор. За това, поставете 500 г сух пилешки тор в кофа и налейте 10 литра вода. Оставете съда да постои за 3-5 дни и след това разредете разтвора с вода в съотношение 1:20. Използвайте 0,5-1 литър от тази смес за всеки корен на растението.

Коприва

Запарката от коприва е идеална за подхранване на доматите. Тя е богата на азот, калий и желязо. За да приготвите тор с коприва, напълнете 2/3 от кофа с млади листа от коприва и налейте вода до върха на кофата. Покрийте с капак и оставете на топло място за 7-10 дни. В началото на ферментацията, разредете 1 литър от разтвора с 10 литра вода. Използвайте 1-2 литра от тази смес за поливане на корените на растенията. Прилагайте тези торове не повече от 2 пъти месечно.

Сода

Смес от 1 литър вода и 1-2 чаени лъжички сода бикарбонат е полезна за пръскане на доматите. Това може да помогне за контролиране на някои болести и вредители, като същевременно подхранва растенията.

 

Използвайте тези естествени торове за доматите и вкусните и едри плодове няма да закъснеят да се появят. За най-добри резултати комбинирайте различните видове тор и ги прилагайте според нуждите на растенията си, съветват от Actualno.com.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?