Следвайте ни

За подмладяване направете пилинг на овошките

viber icon

В овощарството има практика, която не е често прилагана, но е много полезна за дърветата. Това е остъргване на кората с тъпо острие. Прави се много внимателно, така че каквито гадинки има под нея, да се махнат и кората да остане чиста. Тази техника е като пилинга за кожата - трябва да се прави внимателно, така че да подмладява и заздравява кората на дървото, без да се уврежда целостта <210>, обяснява фермерът Свилен Стефанов, цитиран от агри.бг.

Остърганото трябва да се събира внимателно още по време на самия процес, без да пада по земята. После непременно се изгаря, защото в него са поколенията на доста сериозни вредители - като някои видове акари, плодови червеи, молци др.

След като стволът е добре почистен, трябва да се намаже с най-обикновена вар. Може да се направи с варно мляко или кашица, а може да се добави и малко син камък, като съотношението е 5:1.

„Пилингът“ на дръвчетата и покритието с вар трябва да се направи сега, докато времето е все още меко, няма много валежи и температурите не са паднали под нулата, съветва овощарят.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай