Следвайте ни

За по-богата реколта от домати: Задължително дезинфекцирайте семената

viber icon

Ако сте любител градинар и отглеждате домати, лесно може да запазите семена за следващата реколта, при спазване на някои правила, съветват от agrozona.bg.

Първо, трябва да изберете растението, от което да вземете плодове за семена. Храстът трябва да отговаря на няколко основни изисквания: да е развит, със силно, здраво и правилно формирано стебло и типични листа, да няма признаци на болести или следи от поражения от вредители, да има плодове на двете най-долни нива. Най-добре е да си отбележите 2 или 3 такива храста и да ги използвате за събиране на плодове и семена поотделно.

Втората стъпка е да изберете правилно плодовете. Взимайте плодове само от долните нива, най-добре от първото или второто. При тези цветове е имало малка възможност за кръстосано опрашване, затова и има по-голяма вероятност да получите този сорт, който именно сте садили. Освен това в първите плодове има максимум хранителни вещества и жизнени сили, затова и посевният материал е от най-добро качество.

Когато избирате плода, гледайте размера, формата и окраската да са с типични характеристики за сорта. Въпреки че ще ви се прииска, не взимайте най-големия плод. Средните плодове са сред най-добрите за събиране на семена. Те, като правило, дават стабилна и устойчива по качество реколта. Плодовете трябва да са узрели, напълно формирани, но не и презрели.

Как правилно да съберете семената? Това е най-важният въпрос. За тази цел ви трябва остър нож, чиния или купичка за разделяне, буркан, малка лъжичка, марля или сито. Всички инструменти е желателно да се дезинфекцират, а плодовете да се измият.

Внимателно разрежете плодовете на 2-4 части. Извадете течната маса със семената с помощта на лъжичка в отделно бурканче. Тази течност трябва да ферментира. Ако сместа е прекалено гъста, можете да добавите малко преварена вода и да покриете с кърпа или марля, а след това да приберете на място с температура 22-24 градуса. За ферментиране обикновено са нужни 48 часа. Ще познаете приключването на процеса по това, че течността изсветлява и живите семена падат на дъното.

След това трябва да промиете семената. Първо излейте горната част с кухите семена. След това добавете чиста вода, разбъркайте и отново оставете семената да паднат на дъното. После със сито или парче марля прецедете течността и промийте събраните семена с вода.

Задължително дезинфекцирайте семената. Най-често се използва слаб разтвор на калиев перманганат, като в него семената трябва да престоят 15 минути. После ги остав​ете да изсъхнат. За тази цел ги разсипете на тънък слой върху натурална тъкан, но не и върху хартиена салфетка, тъй като семената могат да залепнат за нея. Поставете ги на проветриво място. Готовите семена трябва свободно да се изсипват от ръката ви, без да се прилепват едно към друго.

Разсипете ги по хартиени пликчета или памучни торбички. Отбележете на етикет сорта, датата на събиране и храста, от който сте ги взели. Съхранявайте ги на сухо място, като кълняемостта им може да се запази до пет години. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?