3906

За първите 5 месеца на 2024 г:. Пожари унищожили близо 11 хил. дка гори

Високите температури и липсата на валежи водят до повишаване риска от възникване на горски пожари. От Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) напомнят, че по време на пожароопасния сезон (от март до ноември) се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.

По данни на ИАГ, от началото на годината до момента в страната са възникнали 114 пожара, засегнати са площи в размер на 10 900 дка, като върхово са унищожени 222 дка гори. Опожарените горски територии са повече от два пъти в сравнение със същия период на миналата година. Основната причина за 96% от пожарите в горите е човешка небрежност. През 2023 г. в горските територии на страната са регистрирани 448 пожара върху 63 883 дка площ. От тях 6896 дка са засегнати от върхови пожари.

Изпълнителната агенция по горите е предприела необходимите действия и е извършила мероприятия с цел превенция и опазване на горите от пожари. Засилен е контролът върху движението на автомобили, техника и хора в горските територии на страната. Горските предупреждават, че неспазването на правилата за пожарна безопасност, паленето на огън в горските територии и в близост до тях, изхвърлянето на горими отпадъци извън определените за целта места може да застраши живота и здравето на хората, да нанесе сериозни щети в горите, на дивеча, да доведе до унищожаване на растения и животни.

От ИАГ апелират гражданите да спазват правилата за пожарна безопасност и да не проявяват небрежност, а да бъдат отговорни и бдителни. При забелязан пожар следва незабавно да се подаде сигнал на тел. 112, което ще спомогне за бързото му локализиране и потушаване.

Занятия в горска класна стая

Учениците от специалност „Горско стопанство и дърводобив“ от Професионална гимназия по икономика „Тодор Влайков“ в Клисура проведоха занятия  в горска класна стая в землището на село Розино.  На учениците бяха показани клупа и висотомер, с които имаха възможност практически да боравят, както и контролна горска марка. Запознаха се и с начина, методите за маркиране и инструментите за измерване на височината, диаметъра и пълнотата на  насажденията. Проявата се организира от Регионална дирекция по горите - Пловдив съвместно с ТП “ДГС Клисура“ и е част от националната кампания на Изпълнителната агенция по горите за запознаване на подрастващите с общи понятия в горското стопанство, стопанисването на  горите и популяризиране на лесовъдната професия. Кампанията ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?