Следвайте ни

За първи път в света: Отглеждаме зеленчуци върху метеоритен прах вместо на почва

Целта на експеримента е да се намери алтернативна среда за посевите на други планети

viber icon

Могат ли растения да виреят в метеоритен прах, а не в почва или в модерната в оранжериите изкуствена среда - хидропоника? Отговор на този въпрос ще дадат софиянецът Георги Пенев и Тихомир Шопов от Пловдив - братовчеди и бизнес партньори, които скоро ще заложат експеримента.

Иначе двамата си вадят хляба с екзотична дейност - рязане и обработка на метеорити и минерали, които получават от цял свят, а метеоритният прах е отпадъчен продукт от дейността им. "Не сме учени в тази област, а

такъв експеримент досега няма в световен мащаб.

Идеята дойде спонтанно, след като се чудехме какво да правим праха, който сме събирали в продължение на 2-3 години от работата си. Ако човек някой ден стъпи на друга планета и почвата не е годна за посеви, искаме да разберем дали може да набави плодородна почва от паднали метеорити? Ако е успешно, това ще е една малка крачка на човека към оцеляването му на чужда и може би враждебна планета. И много ще сме щастливи, ако нашият експеримент може да е полезен за човечеството. За целта предстои да изградим парник, в който да създадем оптимална среда за развитие на растенията", разказа за „Марица“ Георги Пенев, който е и основател и председател на Българско метеоритно общество.

Ако експериментът се окаже успешен, двамата българи могат да влязат в световната наука като откриватели, а в по-смелите очаквания - Нобелови лауреати.

Експерименталната мини оранжерия ще е метър на метър

и ще е разположена в работилницата. На първо време семена от зеленчуци, като домати, боб, пипер, грах и др. ще бъдат посадени в кофички с метеорен прах. Светлината ще е изкуствена, а растенията ще се поливат с дестилирана вода. Датчици ще следят и регулират топлината, светлината и влагата. Преди да стартира експериментът, ще се извърши химичен анализ на метеоритния прах, който е предимно от въглеродни хондрити и ахондрити.

„Трябва да разберем какво точно съдържа и дали е подходяща среда за отглеждане на ядливи растения. При наличие на тежки метали като никел и кобалт, е абсурд, но може в нея да се посее царевица за производство на метанол например“, коментира Георги Пенев. Той уточни, че растенията няма да се подхранват с изкуствени торове. Впоследствие сместа може да се обогати с растителните отпадъци, получени от метеоритната почва, които да „играят ролята“ на хумус.

Паралелно с ​опита ще има и друг посев - контрола

Той ще е с класическа почва, в която ще се засеят същите семена, както и в метеоритния прах. Целта е да се направи сравнение как се развиват растенията в двете среди. Експериментът ще се документира стъпка по стъпка със снимков и видеоматериал, който ще бъде публично предоставен. Следващият етап е да се предостави метеоритна почва в някои училища в Пловдив и София, също с опитни цели.

Към работата на двамата братовчеди и в очакване на техните резултати вече са проявили интерес учени от Мексико, Гърция и от НАСА. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

монк

монк

26.01.2021 | 09:40

... учени от Мексико, Гърция и от НАСА...били са на една маса

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай