Следвайте ни

За любители градинари: 5 супер ранни зеленчука за балкона

viber icon

Ако нямаме двор, балкона може временно да го превърнем в градина за ранни зеленчуци през зимата. 

- Грахът ​пониква при температури  2-3 градуса. Това го прави отличен избор за ранен старт на градинарския сезон. Посейте в големи саксии или сандъчета. Ако искате да консумирате листата на граха, можете да късате над втория същински лист.

- Главестите сортове салати са студолюбиви и виреят добре под защитно фолио. Заложете семената по същия начин като тези на граха, а когато разсадът достигне втори същински лист, разредете растенията на около 25 см едно от друго. 

Японската маруля Мизуна  е много устойчива на замръзване. Във фазата на първи листа дори издържа без увреждания до -5°C. Това е много благодатен зеленчук, тъй като всяко рязане на листа стимулира образуването на нова листна маса. Младите листа са готови за консумация при височина 10 см.

- Спанакът също е студоустойчиво растение и е подходящ за зимно отглеждане. Може да се отглежда като бейби листа за салати. Съдържа  мaлкo кaлopии, мнoгo витaмини и минepaли.  Посейте 3-4 семена във всяка разсадна форма и покрийте със защитно фолио. Когато разсадът изпълни саксийката, разсадете растенията през 15 см, за да могат да образват по-богата листна маса. Откъсвайте по няколко листа от по-големите, за да стимулирате растенията да образуват нови листа.

- Репичките са задължителен елемент от ранната зелена салата.​ Те не изискват особено внимание и грижи - студоустойчиви са, но се радват и на светлината. За този зеленчук не се нуждаете от голямо пространство. Посейте репичките на 2 см дълбочина. Когато покълнат, ги дръжте на хладно и наблюдавайте почвата да не остане суха. При сеитба през 10-15 дни ще имате свежи репички за по-продължително време.

7 стъпки, за да си отгледаме разсад у дома

Качествен разсад може да се направи в домашни условия. За целта са необходими разсадна форма, подложна тава, торф за разсади и семената, които вече сте избрали. Стъпките са лесни и бързи:

1. Засипете формата с торф

2. Заравнете повърхността

3. С помощта на молив направете отвор във всяко гнездо, в което ще сложите семената. Старайте се отворът да е по средата на гнездата.

4. Сложете по 1-2 семена във всеки отвор и засипете внимателно с торф, без да натискате и затъпквате семената

5. Полейте на лека струя с хладка вода

6. Когато семената покълнат и започнат да растат, отстранете по-слабото растение от всяко гнездо, за да осигурите достатъчно място и хранителни вещества на по-силното.

7. Ако помещението, в което държите разсада е студено, можете да пресъздадете парникова среда, като завиете разсада с домакинско стреч фолио, докато покълне.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?