Следвайте ни

За какъв дефицит са знак дребните листа и плодове на овошките

viber icon

Овощните култури, като всички други растения, реагират на недостига на някакъв елемент в почвата. Няма ли цинк, най-бързо ще го разберете по ябълката и черешата. Дефицит на цинк може да се появи поради недостатъчна почвена влага, обогатяване на почвата с угнила органична маса, торене с високи норми фосфорни торове.

При слаба запасеност с цинк младите листа са дребни и тесни. В случаите на по-силна липса се появява типичната „розетъчност” на връхните листа поради потискане на растежа и скъсяване на междувъзлията. Новообразуваните листа са малки и напълно хлоротични.

При крушата дребнолистието също е признак на цинков недостиг. Под розетките леторастите се оголват. При прасковата в края на лятото се развива точкова хлороза, листата са вълнообразни със завит нагоре ръб. Плодовете на прасковата и кайсията остават дребни и плоски. При черешата и крушата се намалява залагането на плодни пъпки, цъфтежът е преждевременен, плодовете са дребни и уродливи. При сливата и другите костилкови видове се появяват кафяви петна в плодовото месо. Когато недостигът е ясно проявен по надземната част на дърветата, корените започват да умират.

Най-ефикасното средство за преодоляване на цинковия недостиг е пръскането на растенията в началото на вегетацията с 0,1-0,2% разтвор на цинков сулфат, като се извършват две пръскания. Препоръчва се и зимно пръскане с 3-4% разтвор на цинков сулфат, съветват специалисти в agrozona.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?