46

За да избегнем санкции от ЕС: На пожар променят законопроекта за минералните води

Министерският съвет даде картбланш на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за храните в частта "Предлагане на пазара на натурални минерални води". Мотивът е, че се цели постигане на пълно съответствие с разпоредбите на Директива 2009/54/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 18 юни 2009 г. относно експлоатацията и предлагането на пазара на натурални минерални води, така че да се осигури съответствие на българското законодателство с европейското. Включително да се гарантира спазването на принципа

„един и същ извор - едно търговско описание".

В тази връзка се въвеждат определения за понятията „находище" и „подземно водно тяло".

Най-важното е, че с приетите промени България ще избегне санкции заради нарушение на законодателството на ЕС. През април тази година Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България във връзка с неизпълнението на задълженията <210> по Директива 2009/54/ЕО относно експлоатацията и предлагането на пазара на натурални минерални води. Тогава Комисията обяви, че българското законодателство не е в съответствие с правилата, в частност не забранява предлагането на пазара на натурални минерални и изворни води, които произхождат от един и същ извор, под повече от едно търговско описание, както се изисква от директивата.

Освен това, противно на правилата, в българското законодателство не се изисква наименованието на извора да се посочва върху етикетите на минералните и изворните води. Българското законодателство позволява също така да се използва обозначението „изворна вода“ за вода, която не отговаря на условията за използване на този термин. През юли 2020 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България, а през септември 2021 г. издаде мотивирано становище, с което

прикани България да предприеме необходимите стъпки,

за да се съобрази със законодателството на Съюза. След оценка на отговора на България на мотивираното становище Комисията стигна до заключението, че установените нарушения на Директива 2009/54/ЕО не са отстранени.

От бранша алармираха за проблема още през 2018 г. През февруари същата година в Народното събрание бе входирано становище от Съюза на безалкохолната промишленост в България, именно във връзка с промените в Закона за храните, които касаят минералните води. Същото бе изпратено и до тогавашните министри на земеделието, икономиката и здравеопазването. Между първо и второ четене група народни представители немотивирано бяха премахнали важни текстове, които се отнасяха до правилото "един извор - едно търговско описание", а това влезе в сериозни противоречия с препоръката на ЕК.

Със сегашните промени този проблем е изчистен,

освен това с прецизиране на разпоредбата ще се издава здравен сертификат за износ на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води. Целта е да се издава документ, съответстващ на изискванията на компетентните органи на страната, в която ще бъдат изнасяни бутилираните води. Документът ще се издава от здравните власти на България. С цел уеднаквяване на законодателството в тази област предстоят изменения и на Закона за здравето.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Никога повече Девин

Никога повече Девин

08.08.2023 | 14:07

А за тези които замърсяват и тровят рибата и тн.,за Девин питам?

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?