Следвайте ни

За да цъфти напролет: Мушкатото релаксира през зимата

viber icon

Зимата е период за почивка на мушкатото. Ако искаме да ни радва с кичестите си цветове догодина, трябва да му предоставим определени условия, за да може да възстанови силите си.  

Най-подходящи за релакс на южноафриканското растение са избените помещения, остъклените балкони или стълбищата. От тези три варианта, най-подходящ е първият, защото само на тъмно развитието на растението спира. Където и да се съхраняват обаче, за да не измръзнат растенията, е нужно температурата да не пада под нула градуса. 

Когато мушкатото е на тъмно и в хладно помещение, целият процес на развитие се прекратява. През този период растенията не се нуждаят от много вода. Поливайте ги рядко и оскъдно - не повече от 2 пъти месечно.  

Да не ви притеснява фактът, че по време на покой стъблата могат да се изтеглят и част от листата да опадат - напролет след няколко поливки ще се възстановят.

Ако цветето се съхранява на светло, развитието му не спира. В късите зимни дни дори малко светлина води до бавен растеж. 

Известни са и някои нетрадиционни методи за съхранение на мушката през зимата. Един от тях е растенията да се изкоренят и почистят и да се окачат на простор. Това се извършва  в хладно и тъмно помещение, като корените трябва да сочат нагоре.

Който иска, може да заложи и резници. Рано напролет нареже­те от старите растения стъблени и връхни чепки с дължина 10-12 см. Можете да използвате всички надземни части. Внимателно отстранете долните листа по резниците. След това ги вкоренете в саксии на разстояние 5 см едно от друго. Поставете саксиите на светло и топло място и ги поливайте редовно. Кога­то растенията се вкоренят добре и са с 3-5 нови листа, засадете ги поот­делно в саксии или по ня­колко в сандъчета. Щом укрепнат, можете да премахнете връхчетата. Това ще пре­дизвика желаното разклоняване. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Иванов

Иванов

09.12.2020 | 10:53

Трябва ли да ги по чистя и намаля от стъбла преди да ги зазимя на тъмно и хладно???

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?