Следвайте ни

За богата реколта: Прехраненият разсад се оставя на гладна диета

viber icon

Ако сами си произвеждаме разсад, трябва да бъдем особено внимателни с хранителните вещества. Много често те могат да причинят повече вреди от ползите. Има ситуации, при които подхранването на разсада трябва да бъде преустановено, т.е. да го оставим на „гладна диета“.

Важно е да се обръща сериозно внимание за какви растения е предназначена почвата и какъв е нейният състав, с какви макро- и микроелементи е обогатена.

Първото подхранване при качествено подготвена почва се прави след пикиране, но и в този случай не трябва да бързаме, защото в началото растенията изграждат кореновата система. След 10-14 дни, когато започне активното израстване на зелена маса, тогава разсадът може да се подхрани за първи път, пише sinor.bg.

Всички производители мечтаят да видят разсада си със здрави и дебели стъбла, а листата с наситенозелен цвят. Това все пак не е еднозначно - много често този вид на растенията говори за това, че разсадът е „прехранен“. Наблюдава се при всички растения, отглеждани чрез разсад, но най-често при доматите и пипера. Усиленото нарастване на листната маса ни възхищава с външния си вид, но плодовете на такива растения са пренебрежимо малко. Причината най-често е излишък на хранителни вещества и особено азот.

Какво правим в ситуация - много време до засаждане на разсада на постоянно място, той е израснал, укрепнал и готов за засаждане на постоянно място, но атмосферните условия не позволяват. В този случай задачата ни е да задържим развитието известно време по следния начин: прекратяваме всякакво подхранване на разсада, съкращаваме количеството на поливките и поливаме само при засушаване на повърхностния слой. По възможност преместваме разсада на по-хладно място, но температурите да бъдат не по-ниски от 15 градуса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?