46

За богата реколта: Кога и как да засадим картофите

Създаване на собствена градина и отглеждане на зеленчуци не е лесна задача, но усилията ще ви се отблагодарят, когато приберете реколтата и консумирате вкусни домашни зеленчуци. Една от най-обичаните и предпочитани за трапезата храни е картофът. Отглеждането на картофите обхваща засаждането, отглеждането и прибирането.

Картофът (Solanum tuberosum) е член на семейството на нощниците, което включва домати, пипер и патладжан. Ядливата част на картофа е подземната „грудка“, която е разширена подземна складова част от картофеното растение. Грудката се развива от подземни стъбла, наречени столони, след като растенията станат 15 см до 20 см високи или около 5 до 7 седмици след засаждането.

Картофите са източник на въглехидрати без мазнини и без холестерол. А кожата им е много полезна, като осигурява голямо количество витамин С за организма. Заслужава си да ги включите в менюто си.

Обикновето картофите се засаждат две седмици след последната пролетна слана. Но обърнете специално внимание на почвате и нека тя да ви бъде ориентир, тъй като ранните култури могат да бъдат съсипани от твърде влажна почва. Семената им могат да изгният.

Ако пролетта е късна и влажна – картофите могат да се засадят и по-късно – през месец април или дори юни, ако са в контейнери. При по-хладни региони картофите могат да се засадят в началото до средата на април. Сортът ранозрели картофи издържа на замръзване.

Ако районите на отглеждане са по-топли, картофите могат да се засадят от от септември до февруари. А ако зимата е мека и топла – есенните култури могат да се засадят през септември.

Как се засаждат картофите?

Важно е да използвате сертифицирани,устойчиви на болести, семена от картофи, от които стърчат пъпки. Два дни преди да ги засадите трябва да ги нарежете на парчета с големина на топка за голф, като на всяко парче трябва да има 1 до 2 пъпки. Ако семената от картофи са малки, не е нужно да ги режете.

Картофите растат най-добре в редове на около 1 м един от друг. С мотика или кръгла лопата изкопайте ред изкоп с ширина около 15 см и дълбочина 20 см. Стеснете дъното до около 8 см ширина. Разпръснете и смесете със стар оборски тор, компост и/или листа. Във всеки изкоп поставете парче семена от картофи с отрязаната страна надолу на всеки 30 до 40 см и покрийте с 7-8 см почва.

12 до 16 дни след засаждането, когато се появят кълнове, използвайте мотика, за да запълните внимателно изкопа с още 7-8 см почва, като оставите няколко см на открито. Повтаряйте това действие, докато картофите растат и докато изкопът достигне нивото на земята. Важно е да мулчирате между редовете, защото така ще запазите влагата, ще охладите почвата и предпазите от плевели, пише Actualno.com.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Аз, ям фасули

Аз, ям фасули

10.03.2023 | 19:53

Картофи купувам готови, замразени, жилави...!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?