Следвайте ни

Отпускат над 16 млн. лв. за инвестиции във винарските изби

Срокът за прием на документи е от 16 март до 10 април

viber icon

Отварят мярката „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 - 2023 г. Винарските изби ще могат да кандидатстват от 16 март до 10 април 2020 г. По втория прием от мярката Държавен фонд „Земеделие“ допълва списъка на допустимите за финансиране дейности.

Освен за закупуването на нови машини и съоръжения, свързани с процеса на производство и съхранение на вино, бенефициентите ще могат да кандидатстват и за строително-монтажни работи по изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради, предназначени за производство и съхранение на вино, контрол на качеството на произведените вина и др.

Определеният бюджет за финансовата 2020 г. е над 16,3 милиона лева, а за финансовите 2021 г. и 2022 г. - над 16,6 милиона лева годишно. Максималната стойност на един проект не може да надхвърля 800 000 евро, а максималният размер на общо допустимите разходи за целия период на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. за един кандидат е 2 000 000 евро.

От финансова подкрепа по мярка „Инвестиции в предприятия“ могат да се възползват фирми, вписани като винопроизводители в лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Допустимият процент на европейско финансиране по подадените проекти ще се определя в зависимост от вида на избите. Микро-, малки и средни предприятия ще могат да получат до 50% финансиране от ЕС, големите предприятия с годишен оборот под 200 милиона евро и по-малко от 750 служители - 25%, а големите предприятия с оборот над 200 милиона евро и над 750 служители - 15%. Оставащата част от разходите ще бъде за сметка на кандидатите за предоставяне на финансова помощ.

Мярка „Инвестиции в предприятия“ се приложи за първи път като част от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор през юни 2019 г. След обработка на депозираните заявления за предоставяне на финансова помощ са сключени 43 договора на обща стойност 30 190 727,63 лв. Одобреното европейско финансиране по сключените договори е в размер на 15 095 179,17 лв.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

paul

04.03.2020 | 21:31

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?