44

Юни идва с летни температури

През следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове при температури около и над нормата. До средата на третото десетдневие на май регистрираните поднормени валежи - в повечето райони под 50% от нормите за месеца, в съчетание с високите температури и повишеното водопотребление на културите създадоха условия за изчерпване на почвените влагозапаси и формиране дефицит на почвена влажност. През първата половина от периода в западните райони на страната се прогнозира вероятност за по-съществени валежи и подобрение на почвеното овлажнение в горните слоеве.

В Пловдив и региона слънцето ще грее щедро, а живакът ще гони 30 градуса. Топлината ще се усеща от ранни зори с температури 16-19 градуса. 

През периода при пшеницата и ечемика ще протичат фазите "формиране" и "наливане на зърното", прогнозират агрометеоролозите от НИМХ. При царевицата и слънчогледа ще се осъществява листообразуване. При лозата ще се наблюдават отделяне на реса и цъфтеж. При ранните сортове череши ще протича узряване на плодовете. Прогнозираното ветровито време с високи температури, на места до 33 градуса в източната част на страната, ще окаже неблагоприятно влияние върху цъфтежа и развитието на бобовите култури.

Преваляванията в някои райони ще благоприятстват разпространението и развитието на гъбни болести - мани по лозата и зеленчуковите култури, струпясване по семковите овощни видове, ранно кафяво гниене по костилковите. Неустойчивото време на места ще ограничава възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания при земеделските култури. 

Месец юни 2022 г. няма да ни изненада с температури, които са различни от средните за периода. Като цяло те ще се движат между 17 и 22 градуса. Очаква се средното количество валежи да е между 63 и 94 л/кв.м, а планинските райони ще имат средни валежи в порядъка на 95 до 115 л/кв.м. Проливни дъждове с градушки вероятно ще има през първото десетдневие на месеца.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?