Следвайте ни

Възход по руски: От колхоза до мощния агрохолдинг

За 20 години производителността в земеделието се е увеличила 4 пъти

viber icon

Руското селско стопанство дълго време се смяташе за един от най-проблемните отрасли, лишени от вниманието на крупни инвеститори или частни предприемачи. Причината е, че населението в селските райони мигрира към градовете за по-добро заплащане. Но повишението на ефективността в аграрната промишленост доведе но ниво, при което руските компании станаха способни да се конкурират с вносителите. Този процес отне две десетилетия, пише "Российская газета".

В периода на първична приватизация на земеделска земя и така наречените колективни стопанства (колхози) интересът към обработването на земята рязко нарасна: много руснаци се надяваха да започнат свой собствен бизнес с получените ниви

Делът на държавните земи намаля с 56% през 1991 г. и достигна 13% през 1997 г., но още през 1995 г. броят на тези стопанства започна да намалява.

В условията на икономическа нестабилност, висока инфлация, растящи разходи и проблеми с реализацията на продукцията настъпи отлив. Повечето ферми опустяха, големите предприятия започнаха да изпитват недостиг на работна ръка и на инвестиции за обновяване на остарялата техника. Когато 10 години по-късно потребителското търсене започна да се възстановява, се оказа, че няма кой да се конкурира с вноса - в повечето региони аграрният бизнес беше на практика убит.

В тази ситуация импортът на продоволствени стоки и селскостопанска продукция за периода 2003-2013 г. нарасна 6 пъти - от $7 млрд. до $41 млрд. В същото време започнаха да се появяват региони, където селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост се превърнаха в печеливш бизнес. На първо място в това отношение е Южна Русия, Поволжието, Московска и Ленинградска област - именно там се формираха мащабните агрохолдинги. В растениевъдството възход настъпи при зърнените култури - пшеница, ечемик, царевица, захарно цвекло, слънчогледово семе. Това позволи през 2014 г. износът да се увеличи до $18,9 млрд. - от $3 млрд. само преди 10 години. В животновъдството се засили производството на свинско и птиче месо. Сериозен принос за това даде ограничението върху вноса на месо. Най-популярна сред потребителите стана кампанията против „Бутчетата на Буш“ -популярно евтино пилешко, внесено от Съединените щати.

Но някои сектори от селското стопанство така и не тръгнаха нагоре: през 2014 г. производството на рогат добитък и мляко отчете спад съответно с 5,5% и 4,2% в сравнение с 2010 година. Обработваемата площ по старому отстъпва по обем на началото на 90-те години, макар че е важна не площта на територията, а производителността, която за 20 години се е увеличила 4 пъти, но затова пък отрасълът е загубил за този период 7 милиона души.

Путин нареди: Да заложим на родното

По нов начин на селското стопанство гледа и президентът на Русия Владимир Путин след наложеното ембарго от Запада. “Нужна е собствената продукция. Продукцията от родното про-изводство да запълни собствения пазар и това да стане бързо, при това да се намалят цените, за да се снижи напрежението в търсенето”, призова държавният глава. Относно инвестиране найпривлекателният сектор е производството на зеленчуци - при тях има кратък цикъл на отглеждане и е по-лесно да се намери финансиране. Други привлекателни сегменти са производството на сирена (инвестицията се възвръща за 3-4 години), семепроизводство (Русия и преди изнасяше по-голямата част от семената), развъждането на риба и нейната преработка.

Строителен бос става животновъд

В началото на 2009 г. бизнесменът Вадим Мошкович, един от основателите на крупния руски земеделски холдинг “Росагро”, планира мащабен предприемачески проект “град в града” - в течение на 25 години в подмосковско селище да бъдат построени 12 млн. кв. м жилищна площ, 8 млн. кв. м търговска площ, като се предполага, че в района ще живеят и работят 900 000 човека. Ситуацията в строителството обаче започва да се влошава стремително - кризата в потребителското търсене удари жилищния пазар, а спадът на деловата активност - печалбите.

През юни 2015 г. предприемачът продава този бизнес, а с получените средства (по различни оценки около $1,5-2 млрд.) инвестира в развитието на аграрен холдинг. Най-силен ръст в момента се наблюдава в два взаимно свързани подотрасъла - производството на месна продукция (с 5% за година, основно благодарение на птичето и свинското месо) и животински фураж (с 8%).

Коментари (1)

дии

дии

24.03.2020 | 16:49

Внесоха западни семена, западни торове, западни препарати, западни машини, западни технологии и западни агрономи и почнаха да се случват нещата. По-голямата част от големите производители са всъщност западни фирми и гледат по 2-3 и повече милиона декара земя. Никакво руско чудо няма. Просто ако има чудо не е руско.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?