44

Австрийски фермери масово се отказват от биопроизводство

Австрийски фермери масово се отказват от биологично производство, въпреки завишеното търсене на чиста храна в страната. Причините са ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания. Броят на биологичните стопанства намалява, като през 2023 г. 4% от тях, или 930 ферми, са прекратили дейност, съобщава изданието AgrarHeute, цитирано от sinor.bg.

Австрия е водеща в Европейския съюз в биологичното земеделие, като с отглеждането на биологични култури са заети 27,1% от орните земи при средно малко над 10% за общността като цяло. През последните години бе отчетена положителна тенденция в потреблението на биологични храни на глава от населението на страната и съответно нарастване на пазарния им дял. През 2023 г. продажбите на свежи екологични продукти са нараснали с 5,3% спрямо предходната година, достигайки 873,6 млн. евро, макар при преработените биопродукти да има намаление с 2,8%.

Председателят на браншовата асоциация „Био Австрия” Барбара Риглер посочва, че основната причина за намаляването на броя на биологичните ферми в страната са недостатъчните приходи, тъй като продажните цени на продуктите са прекалено ниски, спрямо завишените оперативни разходи.

За да насърчи производството на биологични продукти, министърът на селското стопанство на Австрия Норберт Точниг обяви подпомагане от 360 млн. евро. Риглер обаче смята, че това само ще направи положението на фермерите още по-трудно заради ограниченията, с които ще трябва да се съобразяват.

През август миналата година за подобна тенденция бе съобщено в Италия, макар страната да не разполага с конкретни данни за броя на отказалите се от биологичното производство. Онези, които напускат сектора обаче, посочват като причина високите разходи за лицензиране и нарасналите административни изисквания, които са особено голям проблем за малките производители.

По данни на МЗХ площите, заети с биологично производство в България, са 1,7%, което нарежда страната ни на предпоследно място в ЕС след Малта.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?