Следвайте ни

Въпреки сушата: Язовирите запасени с вода за напояване

viber icon

Независимо от сухата зима в язовирите има необходимия воден ресурс, така че на 1 май ще стартираме нормален поливен сезон. В това увери фермери изпълнителният директор на „Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева. Тя и управителят на клон "Марица" Петко Димов присъстваха на годишната среща на Българска оризова асоциация (БОА), която се проведе в Пловдив. Динева уточни, че няма да има увеличение на цената на поливната вода и ще се спазват въведените отстъпки за плащане. 

Във връзка с амортизираната поливна инфраструктура тя увери земеделските производители, че след края на сезона ще стартира мащабна рехабилитация на основни съоръжения в страната, включително и на язовир "Батак". Очакванията са след ремонтите да се увеличат поливните площи и да се намали цената на водата. 

В рамките на срещата се коментира и дългогодишният проблем ​с вноса на евтин ориз от трети страни, който продължава да е бреме за българските производители.

Председателят Георги Видолов напомни, че в България влиза основно ориз от тип „Индика" от Камбоджа и Мианмар. Заради инвазията на продукта в целия ЕС преди няколко години, което доведе до икономическа вреда на производителите в Общността, Европейската комисия наложи на двете страни вносни мита, които са в сила от януари 2019 г. Съгласно решението на ЕК обаче митата са намаляващи в рамките на три години - съответно 175 евро за тон през първата година, 150 евро за тон през втората и 125 евро за тон през третата година. От БОА са на мнение, че ефектът от тези мита в България е незначителен, тъй като тук не се гледат сортове от типа „Индика". Сред бранша се коментира, че в цяла Европа, включително и у нас има подмяна на „Индика" с тип „Японика". Тази клюка обаче не се потвърди от Петко Кировски, директор Дирекция "Растениевъдство" в МЗХГ, който присъства на срещата.

Камбоджа и Мианмар са бенефициери по търговския режим на ЕС „Всичко освен оръжия" (ВОО), с който на най-слаборазвитите държави в света едностранно се предоставя достъп без мита и квоти (освен за оръжие и боеприпаси). Това е един от стълбовете на предназначената за развиващите се държави схема на ЕС за намаляване на митата.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?