Следвайте ни

Вносните зеленчуци убиха родните чушки и домати

viber icon

България е внесла 88 000 тона пресни зеленчуци и близо 95 000 тона пресни плодове само за първото тримесечие. Това сочат данните на Националния статистически институт.

Оказва се, че площите, засадени със зеленчуци у нас, непрекъснато намаляват, по оперативните данни на Министерството на земеделието. Българите засаждат все по-малко зеленчуци като основният спад е при зелето, от което през 2021 година родните земеделци са засадили с 82 процента по малко.

Лидер при пресните плодове остава вносът на цитруси и банани - 71 000 тона са влезли у нас само от януари до март тази година, което е с 8 на сто повече от същия период на миналата, пише "24 часа".

Не толкова логичен е вносът на отглежданите и у нас ябълки, ягоди и круши - импортът на тези плодове бележи ръст с близо 50 на сто спрямо първото тримесечие на 2020.

Голямата изненада са доматите и краставиците. Оказва се, че славата на тези традиционни за българското градинарство култури е отминала и през зимата на 2021 г. сме изяли над 4000 тона вносни домати и почти толкова вносни краставици.

На този етап има драстичен спад и в реколтата от череши, отбелязват експертите.

Коментари (1)

FARAON

FARAON

19.06.2021 | 16:44

ЛЪЖЦИТЕ ОТ СТЪКМИСТИКАТА, ДА КАЖАТ, КОЛКО СЕЛА СА ЗАКРИТИ. НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ НА ЧОРБАДЖИИТЕ. ТОВА Е ПРИЧИНАТА :)

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?