Следвайте ни

Внесли сме 100 тона полско пилешко със салмонела от август досега

viber icon

Вносът на заразено със салмонела полско пилешко месо е продълж​ил и след като "Марица" ​алармира на 21 ноември, че 17 тона от него е пласирано за месец в търговската мрежа. Скандалното е, че порочната практика ​и алъш-веришът с опасното месо не са били преустановени, поне до вчера. За това алармира възмутен търговец, на който преди дни било изтеглено охладено пилешко месо не от кой да е, а от самия вносител "Аладин Фуудс".

Търговецът, който зареждал от складовата база на фирмата в Съединение обясни, че на фирмата било наредено месото да се изземе доброволно от търговската мрежа. Проблемът е, че част от него вече е реализирано към дюнерджийниците в страната и не се знае дали не е попаднало също в ресторанти, здравни и детски заведения. Друга по-малка фирма, която внася от същия полски доставчик, е пловдивската "Моя груп" ЕООД, с база за заготовки и разфасофки на пилешко месо в Бенковски, както и "Сеффора" ООД в Луковит. 

Проучване на "Марица" установи, че от началото на август до края на ноември у нас са внесени от Полша пет партиди с пилешко месо, всяка по 20 тона. Нотификаци​и за това, че месото е със салмонела, са издавани пет пъти от  Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/. Сигналът е подаден от Латвия, а засегнати са страните вносителки България, Унгария, Латвия, Литва и Холандия. Но на практика, от издаване на всяка нотификация до задействането на БАБХ, всеки път минават 15-20 дни, а през това време месото се пласира. Така упражнението - да се внесе от заразеното месо, да ​вървят прода​жби ​до момента на изтегляне, се повтаря пет пъти.

Ние нямаме вина за това, а полската фирма, която е най-големият производител на пилешко месо в Европа. Това обясни собственикът на "Аладин Фуудс" Аладин Харфан.  Той уточни, че вече е смен​ил доставчика. Твърди, че месото, което продава​л не ​било със салмонела, но заради европейската нотификация от Агенцията по храните изтегля​ли всички количества. Тепърва щяло да се решава дали стоката да се върне в Полша,  да се насочи за производство на кучешка храна или към екарисаж. 

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив, д-р Камен Янков, потвърди, че проблемът с вноса на полското пилешко месо с доказана салмонелоза е от август и че в момента действително върви изтегляне на непродадени количества. Последният доклад след извършена проверка по случая изпратих в петък до централно управление на БАБХ.  ​Не мога да кажа сега дали ще има санкция и в какъв размер на вносителя, допълни д-р Янков.

Незнайно защо информация за тези нотификации от RASFF за полското пилешко със салмонела и действията на БАБХ, липсва в сайта на контролния орган. Последната публикувана информация - на 6.и ноември за нотификация, е за наличие на парчета пластмаса в био бебешки пюрета с пилешко месо, предлагани във веригата DM. 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?