Следвайте ни

Вкусният български домат отива в историята

Драстично свити са и площите с краставици на открито, пъпеши и пипер

viber icon

Очаква се българският пазар масово да бъде залят от вносни домати. Индикатор за това са данните от последния оперативен анализ на аграрното ведомство за основните земеделски култури. В него е посочено, че към 20 май 2021 г. засадените домати на открито са едва 538 хектара, а доматите в оранжерии - 325 хектара. Само спрямо миналата година намалението е съответно 63,1 и 0,6 процента. До момента реколтираните площи в парници са минус 40,3% в сравнение с реколта 2020, а производството е по-малко с 31,3%. Ако тенденцията се запази, съвсем скоро българският домат ще отиде в историята, пратен там от евтиния внос на често некачествена стока.  

Като цяло засадените площи със зеленчуци, дини, пъпеши и ягоди изостават съществено спрямо година по-рано. Най-голямо е намалението при краставиците на открито - минус 72,3%, следвани от пъпеши - минус 57,6%, и пипер на открито - минус 45,8%. Добрата новина е, че към посочения период в страната са произведени 10,1 хил. тона оранжерийни краставици, което е ръст с 22,4%.

В оперативния анализ е посочено още, че в рамките на последната седмица средните цени на едро на пресни картофи, червен пипер, краставици и домати (български оранжерийни и внос) се понижават с между 4,4 и 23,3 процента. Същевременно

картофите от стара реколта, ябълките и зелето поскъпват от 6 до 20,6 процента.

Повечето от основните продукти, налични на тържищата към 21.05.2021 г., се предлагат на по-ниски цени, отколкото по същото време на миналата година. Картофите от стара реколта са поевтинели с 31,1% спрямо година по-рано, а доматите (български оранжерийни и вносни), червеният пипер, оранжерийните краставици и ябълките - в рамките на 6,3-19,4 процента. Увеличение на годишна база бележат средните цени на едро на пресните картофи - с 18,2%, и зелето - със 74,3%.

Проверка на „Марица“ установи, че на борсата край Първенец, доматите се предлагат в ценови диапазон 1.70-2.50 лв./кг. Картофите вървят по 60-70 ст., краставиците 2.20-2.40 лв./кг, а зелето 0.90-1.00 лв./кг.

От Центъра за икономически изследвания в селското стопанство САРА коментират, че през тази година не се очакват сериозни размествания в производството на основните зеленчуци.

Организационните и пазарните затруднения правят страната ни все по-зависима от вноса

Текущите предвиждания на САРА са прибраните домати през 2021 г. по статистически данни да са около 140 хил. тона, краставиците - 72 хил. т, и пипер - 62 хил. т, като времето през юни-юли ще бъде критично за полската реколта. Цените на едро през второто тримесечие на година по оценки на САРА ще се успокоят, като ще бъдат с около 10% над средните за този период на годината.

Отражение на цените на родните зеленчуци дават и отглежданите в ЕС, въпреки че не са борсова стока. Цените на едро на доматите в Европа през март успяват да се покачат с 28% и от около 0,90 евро/кг през февруари достигат 1,14 евро/кг, което се дължи на осезаемото повишение в Испания. Там се отчитат най-високи колебания, а цените се възстановяват, след като в предишния месец бяха паднали до 0,54 евро/кг, а през март и април се повишават до 1 евро/кг.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Катя Стаменова

Катя Стаменова

01.06.2021 | 19:55

Затова нарастваща тенденция е всеки, който има дори и минимално място, да си сади домати, дори и в апартаментите-на балконите вече се отглеждат балконски черита. Дали това е причината или модата да си от гледаме нещо био, или релсксирсщия ефект на грижата за растенията, не знам. А може би от всичко по малко.

Отговори
3 0
Стефан Христов

Стефан Христов

01.06.2021 | 11:12

Като гледам какво е в момента и каква е тенденцията , се чудя , трябва ли ни министерство на земеделието . По добре да го закрием и парите , които то харчи за да не ядем български домати , да спонсорират вноса . Така поне ще ядем по евтини домати , макар и да не са вкусни като родните . И по нататък си мисля въобще защо ни трябва държава - разни хора със зелени чорапи да ни разправят колко лоши са били управляващите преди тях .

Отговори
9 6
мдам

мдам

01.06.2021 | 10:10

нормално, който гледа домати на открито, знае защо.

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?