Визонът е агресивен хищник, който уплаши Европа

Американска норка, или визон  Neovison vison, е северноамерикански хищник от семейство Порови. Външно прилича на европейската норка, но има по-големи размери (дължина на тялото - до 50 см, тегло ​- до 2 кг, дължина на опашката - до 25 см).

Той не е включен в списъка с инвазивни видове в Европа.  Въпреки това американската норка е изключително силен и агресивен хищник, който бързо се размножава и измества популациите на силно застрашената европейска норка, както и други животни от семейство Порови, тъй като им отнема територии, конкурира се с тях за храна и подслон.

Този вид е привнесен в Европа през 20-те години на 20. век за отглеждане на кожи. Установено е, че тези животни оказват силно отрицателно въздействие върху местната фауна в Европа, който засяга отрицателно поне 47 местни вида, между които птици, земноводни, риби. В 24 държави, членки на ЕС, е регистрирано наличието на американски норки в дивата природа, като за  България,  Хърватия и Кипър няма данни.

Норките комуникират, използвайки знаци, включващи химически, зрителни и слухови сигнали. Разчитат на добрата си сетивност, за да пазят територията си и да се размножават.

Тези животни могат да живеят до 10 години. В природата обаче рядко надживяват третата си година, но във фермите за кожи ги убиват в газови камери още на 7- месечна възраст.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?