Следвайте ни

Ивайло Цочев: Химикалът в касовите бележки е токсичен, а държавата нехае

Визионер на 20 г. търси екологични решения за България с конкурс

viber icon

Опазването на околната среда е един от неразрешените проблеми на България, което води до появата на екологични организации, устремени да променят първо нашата нагласа, а после и цялостната картинка.

Миналата пролет 20-годишният Ивайло Цочев стартира проекта „Нулев отпадък“, чиято цел е да свърже млади, идейни хора с компании и организации, работещи в екологичния сектор, за да направят зелена програма с дългосрочен ефект. На 10 юни тази година младият визионер стартира и първото издание на конкурса „Проект еко“, с който провокира връстниците си да предлагат решения по важни екологични проблеми в страната. Темите са три - Запазване на чистотата на въздуха след COVID-19; Създаване на система за пренасочване на отпадъците; Кампания „Да запазим българските плажове чисти”. Предложенията ще се приемат до 31 юли на сайта на проекта. 

„Ситуацията тази година е такава, че беше трудно да се намерят партньори, които да подкрепят каквито и да е проекти. Но нашите партньори повярваха не само в мен, а и в бъдещите победители от конкурса. Те искат да застанат зад гърба им и да ги приобщят към идеята и нейното реализиране“, коментира за „Марица Ивайло Цочев.

Наградите също са три за всяка категория. Първата е пълна подкрепа при реализирането на проекта победител - от организационните стъпки, през финансирането, до представянето му пред обществото. Втората е менторска програма за всички проекти, на които не им е достигнало съвсем малко. Техните автори ще посетят фабриките на две от партньорските фирми и ще се запознаят отблизо с дейностите им в посока опазване на околната среда, а фирма „Милениум“ ще отдели двама специалисти, които да ги обучат как да изграждат по-добре бизнес плановете си, свързани с екологично обосновано решение. Третата награда е парично поощрение на стойност 100 лв.

За провеждането на конкурса Ивайло не се е обърнал към Министерството на околната среда и водите, защото е разочарован от действията на чиновниците. Преди време е направил предложение на представителите му, както и на Министерството на финансите, с идеята да се прокара закон, забраняващ използването на касови бележки, защото химикалът в мастилото им е токсичен. България е една от малкото в Европа, продължаваща да издава подобен касов бон, но от министерствата му отговарят, че такава промяна е невъзможна.

„Не просто трябва да се създадат закони, а да спрат всякакви действия, като тези по плажовете, като нелегалните строежи, горенето на боклук. Трябва да провокираме собственото си самосъзнание. Нашето поколение наследи проблема на миналите две, които не правеха нищо за разрешаването му. Трябва да разберем, че боклукът е човешки продукт. Извличаме земните ресурси, използваме ги за кратко, а после се превръщат в неизползваем отпадък. Важното е не да се обвиняваме взаимно, а да намерим алтернатива. Всеки трябва да направи малка, но сигурна крачка, за да живеем на чиста планета. Напълно наложително е до 2050 година не само да се измисли адекватен метод, но и да се прилага“, допълва Цочев.

Журито, което ще избере победителите в конкурса, е съставено от Антония Спасова, Виктория Георгиева, Ивайло Иванов, Илиян Илиев, Данита Зарчинова и Меглена Антонова, а създателят му се надява да го превърне в ежегоден.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?