Високата цена на земята обрича на глад хората от селските райони

Инвестицията в скъпа нива не е оправдана

- Доц. Пенов, наложи се мнение, че поскъпването на земята у нас има спекулативен характер. От научна гледна точка как се определя цената на земята?


- Съществува една класическа формула. Цената на земята се изчислява, като рентата се раздели върху лихвения процент и се умножи по 100. Рентата се получава, като от приходите се извадят производствените разходи и там остават печалбата и рентата. Например, ако рентата е 20 лева на декар, лихвения процент - 5, се получава цена от 400 лева на декар. Другият подход при определяне цената на земята е неокласическия, който разглежда търсенето и предлагането.


Високата цена ще се окаже спънка за производителите. Ако цената се вдигне стопаните, които нямат земя трудно могат да стартират или да покрият разходите по първоначалната инвестиция в земя. Те могат и да наемат парцели, но наемът ще ги ограничава и намалява мотивацията им да правят по-сериозни и дългосрочни инвестиции, като създаване на трайни насаждения. А именно трайните насаждения са много подходящи за дребните стопани. Притеснително е всяко вдигане на цената на земята, тъй като за голяма част от хората, живеещи в селските райони, земеделието е единствен източник на доходи. Ако те досега не са закупили земя, ще имат голям проблем да си осигуряват прехраната. Има и друг проблем, ако собствеността се концентрира върху малък брой хора, се получава монополна сила.

- Вашата прогноза за пазара на земеделската земя в България?

- Възможна е изкуствена ситуация, всичко зависи от очакванията на хората, както и от това, каква цена ще дадат. При нас обаче често се случва следната ситуация: собственикът иска висока цена, но ние не се съгласяваме, и скоро след това той я намалява. Това се случи наскоро в Кюстендил за парцел от 10 декара, за който първоначално ни искаха 800 лева. В хода на преговорите цената падна на 400 лева, което е по-приемлив вариант.

- Високата цена на земята как се отразява на дейността ви?

- Откакто започна увеличението купуваме все по-малко земя. Не че не сме намирали парцели, но цената обикновено е прекалено висока. А и при нас всичко е специфично, зависи от местонахождението, състоянието на земята, ако е празна нива или трайно насаждение и др. По принцип имаме собствен паричен фонд, с който, поради поскъпването на земята, както казах закупуваме по-малко площи, отколкото преди. Отделно имаме и земеделски фонд. При тази висока цена на земята хората не могат да си възвърнат инвестицията, особено, ако отглеждат зеленчуци. Когато виждаме, че цената е много голяма, не правим сделка, в противен случай стопанинът ще се зароби. Необходимо е земята да отговаря на доходността, която може да се осигури от този участък. По-големият проблем е, че голяма част от земята е с 5 годишни арендни договори, необходими за получаването на субсидии. За тези 5 години земята трудно може да се продаде. Ако все пак се продаде, договорът продължава да действа, така че тя не може да се ползва от новия собственик, докато не изтече договора. И се получава така, че точно дребните фермери се лишават от източник на доходи, който в селските райони е единствен.

- Кои са те?
Фондация “Земята източник на доходи” вече 15 години работи с малоимотни и безимотни ромски семейства в Пловдивска област. Основната помощ, която им оказва е в покупката на земеделска земя. Практиката е следната: човек си намира земята, а от фондацията проверяват до колко е добра, както и документацията около нейната собственост. Ако всичко е наред фондацията плаща 80 процента от стойността на земята, а участника 20 процента. По силата на договор между тях бъдещият собственик се задължава да възстанови 80-те процента за срок от 5 години, плюс фиксирано оскъпяване от 6 процента, което не се променя, без значение движението на основния лихвен процент на банките. При изплащане на земята или част от нея, на стопанинът се отпускат средства за торове, препарати, а на по-късен етап и за малогабаритна техника, така че той да стане конкурентоспособен. Всеки влязъл в програмата получава безплатно обучение и консултации по отношение технологията на отглеждане на културите. Идеята е развитие на човешкия потенциал и акумулиране на активи. За 15 години дейност Фондация  “Земята източник на доходи” е подпомогнала 81 ромски семейства.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?