Виолета Крушкова: Сбъднах мечтата си да стана майстор на млечни продукти с високо качество
Виолета Крушкова е "Фермер на Тракия 2020" в раздел "Животновъдство"
- 17:00, 13.04.2021
- 17:08, 13.04.2021
- 792
- 0
18-ият конкурс „Фермер на Тракия“ на в. „Марица“ приключи успешно. Най-добрите земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково наградихме по време на откриване на едноименната изложба, подредена на входа на Цар-Симеоновата градина близо до Военния клуб. В експозицията представяме успехите на българските фермери, постиженията на шестте научни института от системата на Селскостопанска академия в Пловдивска област и двата университета, които обучават кадри в областта на земеделието и хранителната индустрия - Аграрен университет-Пловдив и Университета по хранителни технологии. Изложбата се реализира с подкрепата на Университет по хранителни технологии-Пловдив, Аграрен университет-Пловдив, „Агрия“ АД, "Кауфланд", „Филип Морис“ ЕООД, Община Пловдив, Община "Марица", "Метро", „Неохим“ АД, "Агрион", "Билла" и „Евро Ферт“ АД. Тя ще е на разположение на пловдивчани и гостите на града до 31 май 2021 г. В няколко поредни приложения "Агро" ще ви запознаем с дейността на отличените земеделски производители. В този брой представяме носителя на големия приз в раздел „Животновъдство“ Виолета Крушкова.
Да стане майстор на млечни продукти, е сбъдната мечта за Виолета Крушкова. Тя е завършила Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (сега УХТ) в Пловдив. Искала е да учи технология на млякото и месото, но по стечение на обстоятелствата се дипломира като инженер по машини и апарати. Следвайки мечтата си обаче, години по-късно тя успява да се реализира като майстор на бутикови млечни продукти от овче мляко собствено производство. В семейната им ферма „Златно руно“ в с. Брестник тя произвежда кисело мляко, класическо сирене, сирене брънза, извара и ръчен кашкавал - на конци, с подправки, с гъби, с вино, с боровинки и др. Едноименната мандра е с капацитет за дневна преработка на 400 литра мляко. Продуктите се реализират основно на фермерски пазари в страната, както и на място във фермата, а търсенето е голямо.
Предисторията на семейния бизнес на Виолета е като от приказка. През далечната 1969 г. чичо ѝ късметлийските пари фамилията купува овце и лек автомобил "Волга". Животните гледат баща ѝ и чичо ѝ. След време двамата братя си поделят стадото и всеки от тях подхваща собствен бизнес. Към днешна дата бащата и братът на Виолета се грижат за 800 броя овце от породите "Българска млечна", "Аваси", "Асаф", "Каракачанска" и "Сакарска овца", като всяка година подобряват стадото. То се отглежда свободно пасищно в местността Баш Мандра в Родопите, на 1600 м надморска височина.
Семейната фирма на Виолета Крушкова е от първите в страната, която закупува модулна мандра с идеята да затвори цикъла на производство. Годината е 2011-а, малко след като излиза Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Баща ѝ вижда мандрата като експонат на едно от изложенията "Агра" в Пловдив и я купува. Въпреки наличното съоръжение и изрядните документи пред дамата изскачат бюрократични спънки, които не ѝ позволяват да работи. Едва след пет години ходене по мъките успява да се регистрира като производител по Наредба 26.
"Удовлетворена съм от работата, която върша. Тя е моя сбъдната мечта. Благодаря за наградата, тя не е само за мен, а и на семейството ми, което е ангажирано с бизнеса. Нека повече хора търсят и произвеждат качествена храна, защото това е инвестиция в здравето", каза Виолета Крушкова при получаване на голямата награда - плакет и грамота.
Те ѝ бяха връчени от ректора на Университета по хранителни технологии проф. д-р инж. Пламен Моллов. "Поздравявам организаторите за тяхното усилие в тези сложни времена да направят събитие с иновативно решение и да ни съберат по този хубав повод. Поздравявам и всички земеделски производители, които участват в конкурса „Фермер на Тракия“, за тяхното дръзновение и устрем и постижения в практиката, както и да поздравя г-жа Крушкова, която още веднъж наградих пред вас, публично. Като бивш възпитаник на Университета по хранителни технологии, но със специалност, различна от тази, която сега упражнява, аз ѝ предлагам да запише магистратура, с която да обогати своите знания в областта на млекопреработката", каза проф. Моллов.
Стефан Димитров, прокурист на "Неохим" АД:
Пожелавам Пловдив да стане земеделски иновационен хъб
Несъмнено Южен Централен район показва своето достойнство и то е свързано със земеделието и преработващата промишленост. Вярвам и в българската наука, която се развива в Пловдив - място, което показва, че не е само средище за историческото наследство на България, а място, където хората с виждане за България се събират. Пожелавам на Пловдив и Южен Централен район да направите това, което го няма никъде в България, а именно -европейски иновационен хъб, свързан със земеделието и преработващата промишленост. Желая успех на университетите и всички тези научни работници, които с труда си се грижат за просперитета на България.
Конкурсът „Фермер на Тракия“ показва, че земеделието и животновъдството в България е живо. За поредна година вестник „Марица“ успя да излъчи най-добрите фермери от Южен Централен район, които наистина трябва да бъдат подкрепяни. Именно този конкурс дава възможност да покажем добрите практики, които се случват в България. И несъмнено е нашето желание Пловдив да стане център на българското земеделие от гледна точка на науката. Имаме тези предпоставки не само заради Аграрния университет, но и заради редицата научни центрове, които се намират на територията на Пловдив. Именно затова тук е мястото да се изгради този хъб, свързан със земеделието и производството на храни.
„Неохим“ АД предоставя поощрителен ваучер на стойност 500 лв. за един български земеделец, който произвежда хранителни продукти. С него ще има възможност да закупи торове от нашата компания, от българския торопроизводител - „Неохим“ АД.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни