2374
Следвайте ни

Винарска изба “Todoroff” пусна кепенци

Заради борчове за над 2 млн. лв. фирмата на Иван Тодоров е обявена в несъстоятелност

viber icon

След фалита на винарска изба „Розова долина“ в град Баня, по-известна като царската винарна, още една емблематична винарна в Пловдивско пусна кепенци.  Бутиковата изба с хотел “Todoroff” в село Брестовица, управлявана от „Тодоров“ АД, е обявена в несъстоятелност, научи „Марица“. Прекратена е регистрацията по ДДС, върху имуществото е наложен запор, а скоро след това е започнало осребряване и разпределение.

От списъка на кредиторите е видно, че „Тодоров“ АД има задължения за над 2,2 млн. лв. към НАП, банки и частни лица. Фирменият портал ДАКСИ показва, че за последната година, за която има данни - 2018 г., нетните приходи от продажби са в размер на 2 255 000 лв., което е най-доброто постижение за 10 г. назад. Пикът е бил през 2008 г., когато са реализирани приходи от 5 258 000 лв.

ДАКСИ показва още, че мажоритарният дял в избата се държи от Иван Тодоров  (1 178 366 броя акции) и съпругата му Петя (244 500 бр.). Акционери в „Тодоров“ АД са също „Софарма“ АД на Огнян Донев, който има 423 431 бр. акции, и свързаното с него „Телсо“ АД . Акционери в "Телсо" пък са „Текста корп лимитид“ и „Телекомплект“ АД. 

Винарска изба “Todoroff” е първата по рода си в България изба с бутиков характер. Построена е през 1945 г. от братя Андонови - едни от най-известните за това време винопроизводители и търговци на вино в Родопската яка. През 1947-а избата е национализирана от комунистическата власт, а през 1992 г. е върната на наследниците. Иван Тодоров и съпругата му, които са музиканти по образование, купиха избата преди 20 години и извършиха в нея основна реконструкция и модернизация, като предлагаха и винен туризъм. 

В избата се произвеждаха основно червени вина в бутикови серии и ограничени количества, които бяха в категория с най-висок ценови клас. Иначе вината Todoroff са носители на множество награди от различни международни конкурси. Избата притежава стандарт за бизнес етика от Форума на българските бизнес лидери, връчен лично от принц Чарлз, патрон на форума. През 2003 г. вината Мeрло  Todoroff  "Teres", 2001, и Каберне Совиньон Todoroff "Teres", 2001, са първите български вина, включени в престижното издание на Съюза на френските енолози „1000 вина на света”. Десетки са и наградите от международни и национални конкурси, като последните са три златни медала и един сребърен от Винения мондиал в Китай през 2017 г.

През годините фамилията организираше в избата различни светски прояви, както и пищни тържества в началото на всеки гроздобер, на които канеше дипломати, политици, именити музиканти, а гурме храната се приготвяше от подбрани шеф готвачи. Според слухове Иван Тодоров и президентът Росен Плевнелиев били приятели от времето, когато и двамата имали различни бизнеси в Германия, но бившият държавен глава не се появи в Брестовица на нито една публична проява. 

По повод фалита на избата "Марица" опита да се свърже с Иван Тодоров, но той не бе открит за коментар.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бай Тошо

Бай Тошо

30.11.2021 | 18:19

Да, при капитализма нонстоп фалити, а при мен уж били три!

Отговори
3 1
коко

коко

30.11.2021 | 17:56

ЦЯЛ ЖИВОТ СЕ ПЕРЯХА ПАРИ ТОВА СЕ ОЧАКВАШЕ

Отговори
5 0
Лъчо

Лъчо

30.11.2021 | 16:02

Много жалко,хубаво местенце беше,а и вината му бяха на ниво.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?