4232

Винарна Red Church с нов собственик, искат 11 млн. за шато "Трендафилов"

Продажбата и преобразуването на винарските изби в страната бележи геометрична прогресия. Наред с емблеми от соца, които вече са сменили или търсят нов собственик, като винпромите в Асеновград и Перущица, за което „Марица“ писа, на ход са и шата, строени през последните 20 години.  

Докато за стария завод „Пълдинв Перущица все още се водят преговори, сравнително новата изба Red Church от същия град,  кръстена на местния древен християнски храм, вече има нов стопанин. Фирмените досиета показват, че избата е създадена през 2008 г. от Георги Чорбов, доразвита от Николай Пенкин и съдружниците му топенолога Алекс Канев и Танко Кацаров. Това лято дружеството, притежавано от свързаните фирми „Нат уайнъри естейт“ и „Ред Чърч Естейт“ ЕООД, минава под шапката на „ЕН“ ЕООД, регистрирано през 2021 г. в София. То е актив на „Дъч рокс инвестмънтс“ с едноличен собственик Веселине Вилхелмина Марион Хойзер.

Сред бранша се коментира, че дамата е „ударила бинго" с покупката на бутиковата винарна, разположена в местността Каменки. За близо 5 години предните й собственици са вложили в нея и лозовите масиви от 200 дка много средства за облагородяване и модернизиране, за да я локализират на картата на българския винен туризъм. Там определено е наложен почеркът на френското лозаро-винарство - от сортовете грозде до технологията на производството на вината, която Алекс Канев владее перфектно. Според слухове обстоятелства от финансов характер станали причина за продажбата на Red Church.

Колкото и да е невероятно, нов стопанин се търси за един от разработените и печеливши бизнеси в лозаро-винарския и туристическия бранш. Това е „Шато-хотел Трендафилов“ край Чирпан, който със сигурност всеки е виждал, пътувайки по автомагистрала „Тракия“. Оферта за комплекса от 100 дка е обявена в един от сайтове за продажба. В цената от 5,5 млн. евро влиза целият имот - хотелът, лозята, винарната с пълно оборудване. Има изграден и параклис "Св. св. Петър и Павел".

„Шатото отглежда около 100 дка собствени лозя с френски сортове. Капацитетът на винарската изба е до 100 тона вино, но на този етап се произвеждат около 50 тона“, пише в обявата за продажба. Собственикът на имота Петър Трендафилов е сред успешните земеделски производители в региона. Той развива дългогодишен семеен бизнес в различни други направления и явно шатото, създадено с много любов и, по думите му, „сбъдната семейна мечта“, вече доста „натежава“, въпреки печелившата си дейност. Възможно е собственикът да предприема и тактиката „продажба на разработен бизнес“, каквато практика има, за да получи по-висока цена. През 2015 г. обектът спечели годишната награда "Хотелски комплекс с винарска изба" на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Година по-късно получи и най-високото отличие - за вино и туризъм, от Балканския алианс по хотелиерство и ресторантьорство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
И защо, моля

И защо, моля

28.11.2023 | 18:01

Червената църква, известен исторически паметник, е преведена за винарски цели на “Ред чърч” ( (Red church)? Да не би случайно в Англия да се прави вино?

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?