2374

„Вила Ямбол“ прославя древните традиции на траките с вината Kabile

Производителят се похвали с отлична реколта, очаква ароматни бели и розе и добре структурирани и плътни червени

Качеството на гроздето тази година е добро. Очакванията са за свежи и ароматни бели и розе вина, а червените да са  плътни и структурирани. Това споделиха от една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“ в разгара на гроздоберката кампания. Тази година са стартирали беритбата малко по-рано от очакваното, тъй като високите юлски температури са допринесли за по-бързото узряване на някои сортове. През винарната вече са минали сортовете Мускат, Шардоне, Вионие, Совиньон блан, Мерло, Малбек, Мурведър, Карменер, Пти вердо и други. Останали са за дообиране Каберне Совиньон, Юни блан, Каберне Фран и Сира.

Според изпълнителния директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов въпреки бурите и дъждовете през септември по техните лозя не е имало големи поражения и реколтата се е запазила. Винарната управлява близо 10 000 лозови масиви. Едно от големите й предимства, че лозовите масиви не са съсредоточени само в едно землище и така са гъвкави при лоши климатични условия. 

И за предстоящата кампания акцент за „Вила Ямбол“ са вината им Kabile, създадени в знак на почит към традициите на региона. Траките са правили вино по нашите земи, много преди други утвърдени производители. За тях напитката е била божествена, а за вината от древния тракийски град Кабиле се е смятало, че са особено качествени. Затова са били отбелязвани с лика на богинята Кибела, Велика майка и покровителка на природните сили. Именно тя е изобразена и на етикета на бутилките Kabile днес. Многобройните отличия на международни конкурси за серията Kabile са още едно потвърждение за доброто съотношение цена-качество. Само тази година Kabile има 24 медала от международни състезания, сред които за Най-добро вино от България на Concours Mondial de Bruxelles. Сред колекцията от отличия марката има и Голям златен медал от Vinalies Internatioanles – организиран от Съюза на френските енолози. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?