Следвайте ни

Вижте кой пое института в Садово

viber icon

Доц. д-р Катя Узунджалиева е новият директор на Института по растителни и генетични ресурси (ИРГР) "Константин Малков" в Садово. Тя поема щафетата от досегашния шеф проф. д-р Тенчо Чолаков, чийто 4-годишен мандат изтече наскоро.

Доц. Узунджалиева печели конкурса с най-добър проект за бъдещото развитие на научното звено към Селскостопанска академия. В борбата за мястото  се е конкурирала с предшественика си проф. Чолаков и доц. Цветелина Стоилова. 

Доц. Катя Узунджалиева е родена в Пловдив. Завършила е Аграрния университет,  със специалност „Растителна защита“. Защитила е и  докторантура по „Ботаника“.

Преди да поеме отговорния пост, бе ръководител на ботаническата градина в института. Научните  изследвания са насочени към опазване, съхранение и  използване на растителни генетични ресурси (РГР) от  медицински и декоративни видове с български и чуждестранен произход, както и  опазване и използване на дивите родственици на културните растения, редки и защитени видове от българската флора. Тя е национален координатор на РГР в европейската програма за опазване на диви родственици на културните растения  ECPGR.

Проф. д-р Стефан Гандев и проф. д-р Таня Хубенова са изправени пред втори четиригодишен мандат. Те са новите стари директори на Института по овощарство и на Института по рибарство и аквакултури в Пловдив, където също се проведоха конкурси. 

Тази година за първи път на кандидатите за шефски позиции в научни аграрни институти бе даден шанс да представят програмите си и да бъдат атестирани на място от свои колеги. Досега директорите се избираха пак чрез конкурс, но еднолично от ръководството на Селскостопанска академия.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай