46
Следвайте ни

Вдигат оранжерия за биоборовинки във Върбен

19 декара насаждения ще се напояват основно с дъждовна вода

viber icon

Оранжерия за биологично отглеждане на боровинки ще се изгражда в землището на село Върбен, община Брезово. Неин инвеститор е земеделският производител Христо Манолев от село Плоски, община Сандански. Инвестиционното предложение е внесено в РИОСВ-Пловдив. То включва създаване на ягодоплодното насаждение върху 19 декара, монтиране на капково напояване с дъждуване, монтаж на резервоари за дъждовна вода и биопрепарати, оранжерии за плодове без вътрешно отопление, както и монтаж на метеорологична станция и ограда на имота.

Инвестиционното предложение е във връзка с целеви прием на фермера по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. За целта на инвестицията са комасирани няколко поземлени имота, които ще се ползват под наем.

Според предвидената технология през първите 1-2 години на отглеждане на боровинките ще се отстраняват плодните съцветия или ще бъдат прореждани, докато храстите се установят на местата си. Повече плодове могат да се очакват след 3-4 години, а пълно плододаване - на 6-ата година. До четвъртата година на плодовете ще се извършва единствено здравословна резитба, т.е. премахване на ниски разклонения на височина под 50 см, болни леторасти, механично повредени и измръзнали. Чак след петата година от засаждането ще се премахват или намаляват старите стъбла.  

Новите насаждения от биоборовинки ще се поливат чрез комбинирана система за капково напояване и дъждуване. Основните елементи на системата са резервоари, в които ще се събира дъждовната вода. Тя ще се насочва към комбинираната система за капково напояване и дъждуване. При липса на достатъчно дъждовно напояване ще се доставя вода от канал на „Напоителни системи“.

За защита от неблагоприятни метеорологични явления - големи амплитуди в температурите, слани, обилни дъждове и градушки, и за по-ефикасна превенция от болести и вредители ще бъдат изградени оранжерии за плодове тип „Fruit Safety“.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

От село съм

От село съм

09.12.2021 | 08:48

Много забавен материал,точно в това село не вали почти никога,какво събиране на дъждовна вода?Ако случайно се зададе облаче ,от частната противоградна станция на местен земеделец всичко се разпарчотосва чрез стотици ракети с газ .Използването на канала за напояване също е доста съмнителен-от 20-тина години вода в него не е текла,всичко е изгнило,а язовирите са частни и зарибени.Боровинките виреят в леки торфени почви с добра оцедливост,а в това село почвата е глинеста и непропусклива и се нацепва още през юни .Ако все пак узреят плодовете -кой ще ги бере,има десетина души в трудоспособна съзраст?Може да падне някоя пара от субсидии,друго едва ли ще се случи.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?