49
Следвайте ни

Вдигат дигитална кравеферма в Златовръх

На покрива ще бъде инсталирана фотоволтаична централа, която ще осигурява електроенергия за цялото стопанство

viber icon

Кравеферма в село Златовръх щ прилага високотехнологично дигитално животновъдство. Целта е стопанството да се модернизира, за да повиши производителността на млякото и да намали производствените разходи при отглеждане на дойни крави и тяхното потомство.  

В съществуваща ферма, разположена в бившия стопански двор в селото, ще се изгради обор за 102 юници и сухостойни крави, а на покрива ще се построи фотоволтаична централа. Фермерът Йордан Кутев вече е внесъл инвестиционното предложение в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив.  

Проектът е разработен по метода за свободно боксово отглеждане на животните, при което те сами  или принудително се придвижват към местата за обслужване - хранене и поене, почивка и зона за движение. Кравите са разделени на 2 стада по 25 броя и 2 стада по 26 броя в зависимост от възрастта и състоянието им.

Предстои да бъде инсталирана система за идентификация на животните, управление и наблюдение на стадото с автоматично откриване на разгонените екземпляри. В комплект ще се монтират 350 броя чипове за автоматично и безжично идентифициране на животните - базирани на wi-fi безжична комуникация. Техниката ще предоставя различни данни за животните - изминати крачки (важен индикатор за определяне момента за осеменяване), време на лежане (индикатор, важен за определяне максималния комфорт на животните). За безупречен контакт ще се монтират 3 броя антени за безжична комуникация между чиповете и компютъра. Всичко ще се управлява от софтуера за управление на стадото.

В момента необходимият фураж за изхранването на кравите се разнася по специална пътека, по която се движи фуражораздаваща машина. За по голяма ефективност в храненето ще се монтират 3 броя роботи за прибутване на фуража към добитъка.

За да се проявят генетичните заложби за продуктивност на животните, освен качествено и пълноценно хранене и осигурени технологични параметри - зони за почивка, хранене и движение, необходимо е на животните да се осигури оптимален микроклимат. За целта ще се монтират вентилатори с диаметър 4 метра - 7 броя, в комплект с термозащита за всеки вентилатор, специални скоби за монтаж на вентилаторите към металната конструкция и инвертор за управление на вентилационната система.

Автоматизацията за управление на вентилаторите включва дисплей с интегриран софтуер за автоматичен контрол на вентилационната система и термо-сонда за контрол на температурата и влажността в помещението. В зависимост от подадената информацията от термосондата се определя моментът на включването на системата и скоростта на въртене на вентилаторите. Специален сензор за вятър ще подава информация, на база на която се определя и движението на вентилационната система. При силен вятър тя се изключва за да предпази вентилаторите от счупване.

С цел подпомагане разхода на електрическа енергия на обекта, на покрива на новия обор се предвижда монтиране на фотоволтаична инсталация със соларни панели, с обща инсталирана мощност до 115,2 kWp / киловат пика/. Фотоволтаичната инсталация преобразува енергията на слънчевата светлина в електрическа посредством фотоволтаичния ефект на полупроводникови елементи. Те осъществяват този процес без движещи се части, шум, замърсяване и радиация. Фотоволтаичната инсталация няма да отдава ел.-енергия към разпределителната мрежа на „Електроразпределение Юг“ ЕАД. Генерираната енергия ще бъде изцяло за собствени нужди на обекта.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (1)

ГЕРП

ГЕРП

26.10.2021 | 14:36

Наше момче!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?