Следвайте ни

Важно за земеделците: Декларирайте дохода до 30 април

Земеделските производители трябва да декларират доходите си от 2018 г. до ​30 април.  Задължението да подават данъчна декларация се отнася за всички стопани - регистрирани или нерегистрирани като земеделски производители. В декларациите, освен доходите от производството и продажбата на земеделска продукция,  се обявяват и субсидиите, получени от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). 

Ако фермерите вече са подали данъчна декларация, но по някаква причина са пропуснали да посочат част от получените от ДФЗ суми, могат да подадат коригираща декларация, също до 30 април 2019 г. 

За да попълнят коректно данъчните си декларации като физически лица, земеделските стопани трябва да проверят внимателно точния размер на оторизираните средства от ДФЗ. В декларацията трябва да се посочат всички облагаеми доходи за 2018 г., включително и тези от продажба на селскостопанска продукция.  

Земеделските стопани, които нямат интернет достъп, могат да подадат писмено искане в съответната Областна дирекция на ДФЗ за предоставяне на справка.  

Иначе точният размер на изплатените им суми през 2018 г. от фонда ​е видна на адрес: https://seu.dfz.bg/seu/f?p=727:8160:::NO:8160. Електронната справка  е достъпна с ЕГН.   

През миналата година земеделските производители декларираха над 170 млн. доходи, след поредица от инициативи на приходната агенция. В рамките на информационна кампания НАП изпрати 43 хиляди електронни писма до земеделци, който са получили субсидии през 2018 г. 

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?