Следвайте ни

Важно за фермерите! Нови срокове за междинните култури

viber icon

От тази година въвеждат нови срокове, важни за фермерите с междинни култури на полето по схемата за зелени плащания - за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда.  

Промяната се отнася до периода на задържане на полето на междинните култури, заложени в изискванията за екологично насочените площи (ЕНП). Досега този срок беше от 1 октомври до 1 декември на годината на кандидатстване. От 2020 г. той ще бъде от 1 септември до 1 ноември на годината на кандидатстване, като се добавя изискване междинните култури да бъдат засети преди 1 септември на годината на кандидатстване.

Зелените директни плащания се отпускат само за площи, които са допустими за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), като стопаните трябва да разполагат с обработваеми земи, трайни насаждения или постоянно затревени площи. 

Три са основните зелени изисквания. Да се прави диверсификация (ротация) на културите за обработваемата земя в стопанството, да се запазват постоянно затревените площи и 5% от обработваемата земя да се поддържа като екологично насочени площи. 

За площите, заети с трайни насаждения, няма приложими зелени изисквания. По този начин земеделският стопанин може автоматично да получи зелено директно плащане за площите с трайни насаждения. 

Важно е да се знае, че за наличието на различните култури и техният дял на полето проверки ще бъдат извършвани в периода 15 май-15 юли 2020 г. В този период трябва да са налични всички култури или поне ясно различими остатъци от културите, с които се изпълнява изискването за диверсификация.

По отношение на запазването на постоянно затревените площи в зони по НАТУРА 2000 - те трябва да фигурират в рамките на слой „Екологично чувствителни постоянно затревени площи”. Те не трябва да бъдат разоравани или преобразувани. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

MOPU

05.03.2020 | 07:00

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич, аз съм от българия, искам да използвам тази чудесна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и искаше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?