Следвайте ни

В условия на пандемия: Произвели сме повече мляко, но изкупните цени намаляха

viber icon

Прогнозни данни на Националния статистически институт /НСИ/  показват, че производството на мляко през 2020 г. ще бъде с около 0,9% над производството през 2019 г. Изкупните цени са с около 1% под тези от предишната година. Делът на млечния сектор в животновъдната продукция се изчислява на 31%, а в брутната продукция от отрасъла с едва 8%. Данните са публикувани в последния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство /САРА/. 

Според Аграрния доклад за 2020 г. на Министерство на земеделето се очаква броят на млечните крави да се задържи около 216 хил. глави, на биволиците около 11,5 хил. глави, а при млечните овце-майки се очаква увеличение с около 25 хил. глави до 975 хил. броя. При козите майки също се очаква увеличение с около 8 хил. глави до 202 хил. броя. Задържането на броя при едрия рогат добитък се отдава на значителния брой животни в средни и големи стопанства, както и на извънредното национално подпомагане във връзка с Ковид-19 и сушата в Източна България.

В бюлетина е посочено още, че за периода януари-октомври 2020 г. в ЕС има увеличение на изкупеното краве мляко с +2%, сравнено със същия период на предходната година, а само за м.октомври увеличението е 1,3%. Страните с най-голямо увеличение са Ирландия (52 хил.т), Италия (32 хил. т) и Полша (18 хил. т). Намаление отчитат Германия (-18 хил.т), Франция (- 14 хил.т) и Австрия (-5 хил.т).

Цената на Спот пазара Лоди в Италия е 0,35 евро/л, което представлява намаление на месечна база. В България изкупната цена на млякото е още по-ниска - 62-63 стотинки за литър. Спот цената е индикатор за търсенето на мляко на свободния пазар и е обратноциклична на основните, договорни пазари. Изкупните цени в ЕС растат най-вече заради повишаване на разходите за изхранване на животните, което ще поддържа цените в следващите месеци.

Поскъпването на еврото спрямо щатския долар през 2020 г. оказваше натиск към намаление на цените на борсовите млечни продукти в ЕС. Сравнени с тези в  Океания и САЩ, ЕС не са с най-ниската цена при нито една от основните борсови стоки - сирене Чедър, сухо обезмаслено и пълномаслено мляко и масло, което ще се отрази на външнотърговската конкурентоспособност.

Ограничава се възрастта на животните за подпомагане

На заседание на тематичната работна група за Стратегическия план 2021-2027 г. е обсъждано възрастово ограничение за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа. Предложението е помощта да бъде насочена за млечни крави до 10 години, месодайни крави до 12 години и овце и кози до 7 години. Въвеждането на подобно ограничение би имало положителен ефект върху обновяването на млечните стада и повишаване на продуктивността на българското земеделие.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай