71

В Пловдивско ударно изграждат рибарници за пъстърва и шаран

На фона на изостаналата Програма за морско дело рибарство и аквакултури в Пловдивска област ударно се създават водоеми с цел развъждане на риба. В землището на село Куртово Конаре, община Стамболийски, предстои да се изгради рибовъдно стопанство за отглеждане на пъстърва в бетонни басейни на обща площ от 6,7 декара. Инвестиционното предложение е внесено в Регионалната инспекция по околната среда и водите от софийската фирма „Тракия Виктори” ЕООД. „Ан ив Аква“ ООД от Раковски е заявила намерение за отглеждане на риба в язовир „Генерал Николаево 8“. Както „Марица“ наскоро писа, ферма за риба и други водни животни ще се изгражда и в село Руен.

Рибовъдните басейни в с. Куртово Конаре ще бъдат 12, с размери 30/3м, с обем 140 кубични метра. Отглеждането на пъстървата ще се осъществява от най-ранния стадий (хайвер). Процесът на отглеждане ще бъде разделен в предугоителна и угоителна фаза. Предвиденият капацитет е около 500 тона годишна продукция. В проекта е заложено изграждане на хале от сглобяеми конструкции. Басейните ще се водоснабдяват от съществуващ сондаж в границите на имота. Водата ще рециркулира чрез помпи и ще се  пречиства, като така ще се намалят необходимите количества. Отпадъчните води ще се заустват и пречистват във филтрационни басейни за утаяване на седименти и биологични отпадъци. За да се постигне оптимална затворена среда на отглеждане, е предвидено покриване на басейните за отглеждане на риба в халета с изолационни панели.

Категорията на земята, върху която ще се гради рибарникът, е десета, с начин на трайно предназначение пасище. Предстои да се извърши промяна на предназначението, с цел получаване на статут ферма. Към нея ще има и спомагателна постройка за складиране на фураж и други материали. В инвестиционното предложение е уточнено, че за ползването на съществуващия в имота тръбен кладенец е подадено е заявление към Басейнова дирекция за регистрация на съществуващ сондаж. 

В язовир „Генерал Николаево 8“ в Раковски, който е с обем 233135 кв. м, ще се отглеждат шаран и толстолоб - от бебета с тегло 250 грама, до 2 кг, след което ще се реализират на пазара. Предвидената годишна продукция е в размер на 25 тона. Язовирът е публична общинска собственост. Преди година инвеститорът е сключил договор за концесия с община Раковски за срок от 20 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
канара

канара

15.08.2023 | 19:43

Хората по света консумират морска храна ,а ние ще инвестираме в речни такива.Кой яде шаран и толстолоб и къде ще се изнася тази продукциа.

Отговори
1 2
Бошлаф

Бошлаф

15.08.2023 | 17:20

Това с пъстървата е вече прочетена книга. Някога имаше един Величко Караджов, който хвърли милиони за бетон в реките на Смолянски окръг. Резултатът беше плачевен. Тук там останаха разни циментови корита, в които отглеждат бройлери, наречени дъгова пъстърва, но тя не стават за нищо.

Отговори
2 0
Императора

Императора

15.08.2023 | 17:53

Прав си нищо не става от тая пъстърва .

Отговори
1 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?