Следвайте ни

В Пловдивско най-много инвестиции във ферми за овце, говеда, свине и рибарници

Ковид пандемията не попречи на животновъдния сектор да се развива

viber icon

Ковид пандемията за късмет най-малко засегна агросектора. Средства продължават да се влагат най-вече в сферата на животновъдството. Доказателство за това са инвестиционните предложения, внесени в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив.  

Ненко Трифонов - носител на големия приз в конкурса на вестник "Марица" "Фермер на Тракия 2017",  продължава да модернизира стопанството си в село Ведраре, община Карлово. Той ще изгражда котелно за производство на пара с компресиран природен газ - метан, за целите на предприятието за млекопреработка. До момента там е използвано котелно на твърдо гориво. Инвестицията включва построяване на нова едноетажна метална сграда, в която ще се монтират два парни котела. В съседство ще се обособи площадка за ремаркета с бутилки компресиран природен газ.

В мобилна кланица за добив и транжиране на месо

от собствени преживни животни смята да инвестира управителят на „Център регион груп“ ЕООД. Съоръжението ще е разположено в село Розино, Карловско, а капацитетът му е 2 броя животни дневно. Собственикът на фирмата Хаваж Митюнин се прочу преди няколко години с изградения от него център за екстремни спортове “Шамбала” в Сопот, а за това получи почетно гражданство и приз „Инвеститор на годината“ в града на Вазов. Преди това той закупи от Агенцията по приватизация въжения лифт “Незабравка”, едноименната хижа и кинокомплекса “Александър Вазов” в Сопот.

Ферма за 50 броя овце ще се изгражда в първомайското село Градина

Животните ще се отглеждат на свободно пасищен принцип, за добив на сурово мляко и месо. Доенето ще се извършва механизирано с агрегат. Млякото ще се съхранява в доилна вана. Доилното ще се свърже с помещение за измиване и дезинфекция на инвентара. В имота има изградена торова площадка за временно съхранение на твърдата и течна торова маса. Освобождаването на торището ще става периодично, като с торовата маса ще се подхранват земеделски площи. Също в село Градина 

ще се строи база за селскостопанска продукция върху близо 8 декара.

В нея ще се извършва сортиране и заготовка на зеленчуци, които се произвеждат в съседния оранжериен комплекс. Между парниците и новопостроената обслужваща сграда ще има товарна площадка, която ще осигурява достъпа до базата. Предвидено е също изграждането на трафопост, сондажен кладенец и на 12 паркоместа за клиенти и персонала. Инвеститор е „Интер Ко Инвест“ ЕООД с управител Златко Георгиев. 

Фамилна животновъдна ферма за отглеждане на свине

е инвестиционното предложение на „МП 2019“ ЕООД. Стопанството ще се разположи в обособено място близо до Първомай. Т​о е с капацитет 25 броя свине майки, а целта е производство на малки прасенца за угояване. Самото угояване няма да е във фермата. При достигане на тегло 10-15 кг малките прасенца ще се предават на други частни стопани. Годишно всяка свиня майка ражда по два пъти, като средният брой новородени е осем. Капацитетът за една година ще бъде 400 броя прасета. 

В село Паничери, община Хисаря, ще се строи кравеферма за 200 животни и техните приплоди. На територията на имота ще се изгради торова площадка. Инвеститорът уверява, че в резултат на дейността няма да има замърсяване на подземни и повърхностни води. 

Инвестиционните предложения включват също изграждане на рибарник в село Йоаким Груево на площ от 25 дка. Там ще се развъждат шаран, бял и пъстър толстолоб, бял амур и европейски сом, а годишният добив на риба да е 10 тона. Както „Марица“ писа, в село Долнослав рибарник ще изгражда и президентът на футболен клуб "Витоша" (Бистрица) Сергей Ташков. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай