Следвайте ни

Над 2500 прасета под ножа в Пловдивско

viber icon

В Пловдивска област първият случай на африканска чума по свинете (АЧС) бе констатиран в края на юли 2019 г. в частното ловно стопанство „Здравец“, което е част от Екохотел „Здравец“. Вследствие на това стартираха проверки във всички обекти тип „заден двор“, попадащи в 20 км санитарни зони, разположени в 74 населени места в областта. Въпреки протестите в някои села в Първомайско, по заповед на Областната епизоотична комисия, доброволно бяха изклани над 2500 животни в региона, а стопаните компенсирани с по 300 лв. За късмет единствената индустриална свинеферма в региона - в Белозем, оцеля. 

Над 120 хиляди прасета в България пострадаха от епидемията от АЧС, която засегна индустриални и домашни стопанства през лятото. По данни на земеделското министерство преди разпространението на вируса в България са се отглеждали около 660 хил. животни, което означава, че над една шеста от популацията е унищожена като част от мерките за борба с болестта.

Първият случай на африканска чума по свинете в България бе регистриран през август 2018 г. в провадийското село Тутраканци. Така страната ни стана осмата в Европейския съюз, в която върлува вирусът. Преди това същият бе регистриран в Латвия, Литва, Естония, Полша, Унгария, Румъния и Чехия. Малко преди появата му в страната бяха хвърлени 1,2 млн. лв. за изграждане на 133-километрова телена ограда по сухопътната българо-румънска граница. 

Целта бе превенция срещу преминаването на болни животни от северната ни съседка, където върлува чумата, но „заекът изскочи" от най-малко очакваното място. Още тогава ветеринари предупредиха, че опасността идва от прасетата тип "заден двор" и ако ситуацията ескалира, ЕК може да ни наложи икономически мерки - да се забрани износът на месо, месни продукти и животни. Като превантивна мярка срещу чумата още през юли 2018 г. забранихме вноса на месни храни, включително и на кацащите пътници на Летище Пловдив. 

3.7 млн. лв. за превенция срещу АЧС 

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за 2019 г. Финансовият ресурс е в размер на 3.7 млн. лв. и е предназначен за превантивни мерки и действия по предотвратяване разпространението на АЧС в страната. Средствата ще бъдат използвани за съфинансиране от страна на България за спешните мерки за борба с АЧС.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?