Следвайте ни

Европа спасява пчелите с помощ за фермерите

Да се намали използването на пестициди, апелират депутатите в Страсбург

viber icon

Да се намали използването на пестициди с цел спасяването на пчелите в Европа. За това призоваха евродепутатите по време на последната пленарна сесия в Страсбург (16-19 декември) за 2019 г. Те предложиха Европейската комисия да засили своята инициатива за опрашващите насекоми и да представи нови мерки за защита на пчелите и други опрашители. По въпроса се изказаха и българските евродепутати Андрей Слабаков и Иво Христов.

В резолюция, приета на 18 декември 2019 г., се записа, че регламентът за опрашващите насекоми в сегашния си вид

не успява да защити пчелите и други опрашващи насекоми 

от някои от многобройните причини за тяхното намаляване. Сред тях са интензивните земеделски практики, пестицидите, изменението на климата, промените в използването на почвата, разрушаването на местообитанията и инвазивните видове. Тъй като опрашващите насекоми са съществен елемент на биологичното разнообразие, селското стопанство и възпроизвеждането на много растителни видове, евродепутатите настоятелно призовават Комисията да представи пълна програма за действие с достатъчно ресурси.

Те са категорични, че за да се помогне за допълнителното намаляване на остатъците от пестициди в местообитанията на пчелите, по-малката употреба на химикали трябва да бъде ключова цел в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). Призоваха също за включването на задължителни цели за намаляване на употребата на пестициди в ЕС в предстоящата Директивата за устойчива употреба на пестициди. Апелът е и за повече фондове в подкрепа на научните изследвания относно причините за намаляване на броя на пчелите, с цел запазване на разнообразието от опрашващи насекоми. Европейският парламент призовава за мерки за защита на пчелите и пчеларите в Европа. Депутатите препоръчват по-добра защита на пчелното разнообразие, засилване на финансовата подкрепа за пчеларите и борба с вноса на фалшив мед.

През април 2018 г. ЕС реши да ограничи използването на открити площи на три вида неоникотиноидни пестициди, след като бе доказано, че те

причиняват сериозни рискове

за пчелите. 

За разлика от България, някои страни в общността решиха да не прилагат ограниченията. В тази връзка на сесията през миналия декември депутатите настояха за въвеждане на задължителни цели на ЕС за използването на пестициди и за забрана за производството, продажбата и използването на всички пестициди, основани на неоникотиноиди.

В европейския регламент относно опрашителите е посочено, че Общата селскостопанска политика и политиката на сближаване на ЕС предоставят ключови възможности за поддържане и създаване на местообитания за опрашителите в селска и градска среда в периода след 2020 г. Структурата на общата селскостопанска политика - включително кръстосаното съответствие, директните плащания и мерките за развитие на селските райони, предоставя широк набор от инструменти, необходими за подпомагане на решаването на проблема с натиска върху опрашителите, произтичащ от интензивното селскостопанско управление и промяната на земеползването, в това число

изоставянето на обработваеми земи.

Те включват по-специално предвидените в рамките на директните плащания за земеделските стопани екологично насочени площи, които осигуряват буферни ивици за опрашителите, и земята, оставена под угар, в която се развиват богати на нектар и цветен прашец растения, както и мерките за агроекология и климат в рамките на програмата за развитие на селските райони.

Около 78% от видовете диви цветя и 84% от селскостопанските култури зависят изцяло или частично от насекомите за производството на семена. По оценки между 5% и 8% от световното производство на култури е пряко свързано с опрашването от животни. В ЕС селскостопанската продукция, свързана с опрашването от насекоми, се оценява на 15 млрд. евро годишно. Опрашителите също така допринасят за създаването на лекарства, биогорива, платове и строителни материали. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?