2374
Следвайте ни

В Германия мощно строят соларни паркове

viber icon

В Германия мощно се изграждат огромни паркове със слънчеви панели до 300 ха обработваема земя. Това са около 420 футболни игрища. Тенденцията не оставя никой безразличен, особено фермерите. Обикновено оператори и строители на парковете са енергийни компании, инвеститори, общини, но също така и земеделци.

Към днешна дата най-големите соларни паркове в Германия се изграждат на изток - все по-често на плодородни земеделски земи. Причината е, че там често има много по-големи площи в съседство. Лизингодателите получават наемни цени, които са много над доходите, които могат да бъдат постигнати със земеделие. В момента например се предлагат между 1000 и 3000 евро на хектар. В Бранденбург средният наем за земеделска земя е 190 евро, а в Саксония-Анхалт - 290 евро на хектар. Така лизингодателите получават над десет пъти дохода от наем, който може да бъде постигнат със селското стопанство.

Освен това срокът на тези договори е 30 или повече години и означава лесни пари за лизингодателя в сравнение с обработването на земята. Сумите за лизинг, общо за 30-годишен период, могат бързо да достигнат няколко милиона евро, показват текущите примерни изчисления на сайта landverpachten.de, пише агри.бг.

Причината за бума на парковете е очевидна. Цената на фотоволтаиците е намаляла с повече от 80% в рамките на едно десетилетие. Това означава, че държавното финансиране от Закона за възобновяемите енергийни източници вече не е необходимо за новите мащабни системи.

В допълнение - новото финансиране, което влезе в сила в началото на годината чрез същия закон в Германия, също така популяризира изграждането на мащабни соларни системи на разстояние до 200 м по магистрали и железопътни линии. Досега изискването беше само на 110 м.

Ето защо много общини участват в такива проекти. Сред ентусиастите има и много фермери. В някои от най-големите соларни паркове са инвестирани 100 млн. евро. 

Изграждането на соларни паркове в Германия среща и отпор и на много места се готвят протести. В общността на Темпелфелде, на фона на изграждането на гигантска слънчева система от 200 ха, се формира гражданска инициатива.

Ръководителят на Бранденбургския съюз за опазване на околната среда и природата Карстен Прейс коментира: „Сега започна състезание за обработваема земя. Използването <210> за огромни соларни паркове обаче е погрешният начин”. Според него обработваемата земя трябва да се използва за производство на храни и фуражи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Тошо

Бай Тошо

05.10.2021 | 13:55

Смешки и вятърни мелници, ясно е че атомната енергия е най-евтина, но и опасна! Да не стане, като електрическите коли, дето за направата им има повече замърсяване от класическите?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?