Следвайте ни

В Европа върлува птичи грип, не купувайте вносни пуйки

viber icon
Мария ПЕТРОВА

Не купувайте вносни замразени пуйки, кокошки и други пернати, защото  може да са били болни от птичи грип. За това предупреждават от Асоциацията на птицевъдите. Фермерите напомнят, че преди Коледа у нас има масиран внос на всякакви меса, които са примамливи заради по-ниската си цена. 

През последните няколко дни на територията на Европейския съюз бяха регистрирани нови огнища на високопатогенния щам H5N8 на птичия грип, съобщи и електронното издание ThePoultrySite. Унгария потвърди случаи на заболяването в още 9 ферми в южната част на страната, най-вече сред гъски и патици. Досега там са били умъртвени над 107 хиляди птици, за да се пресече разпространението на болестта. Има обаче подозрения, че част от болните птици се колят и изнасят в Източна Европа. 

Междувременно в североизточната част на Германия на балтийското крайбрежие птичият грип е засегнал 5 лични стопанства в провинция Мекленбург - Предна Померания, където са умрели 79 птици, а 276 са били унищожени.

Представители на местните власти уверяват потребителите, че заразени птици или продукти от преработката им не са достигнали до пазара. В провинция Долна Саксония е регистрирано огнище на птичи грип във ферма за отглеждане на пуйки, като около 16 хиляди птици са били умъртвени. Има  засегнати  ферми и в Дания, Холандия, Швеция и Русия.

Последният официален доклад от Швейцария до Международната организация за здравето на животните сочи, че са открити общо 51 загинали диви птици в цялата страна, най-вече патици и чайки, но също и гмурци и хищници, включително сокол и  мишелов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?