Следвайте ни

В Богутево откриха най-голямата козеферма у нас

viber icon

Най-голямата козеферма в страната бе открита официално с молебен в чепеларското село Богутево.
На събитието присъства кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова. Тя благодари за направената инвестиция на територията на общината, с което се допринася и за популяризиране на мотото на родопския курорт: „Община Чепеларе - Зеленото сърце на България", с производството и на екологично чисти продукти.

Първата копка бе направена през 2017 г. от инвеститорите и кметът на общината. Инвестицията възлиза на близо 2 млн. лева. Вложението е от изпълнителния директор на Завода за шлифовъчни машини АД в Асеновград инж. Иван Марков. Той печели европейски проект за 1 936 000 лв. по "Инвестиции в земеделски стопанства" от ОП "Развитие на селските райони" за създаването на козеферма по европейски стандарти. По проекта Европа отпуска 60% от сумата, а останалото е дофинансиране със собствени средства.

Козефермата в Богутево е най-голямата в Българи с покрита площ от 1500 кв. м. Тя ще поддържа млеконадойни майки и мъжки за възпроизводство от породата "Саан". Напълно автоматизираната система за хранене ще изключва напълно замърсяване на храната по пътя към животните, така че да се създава истински екопродукт на подходящата надморска височина от 1111 м, заяви инвеститорът.
"Козефермата ще поддържа 500 кози от порода специално за производство на мляко. Добивът от едно расово животно е над тон мляко годишно", посочи Марков.

В производството като консултант ще помага гръцкият специалист Христофорос Дерес, който се занимава със същия бизнес в родината си.
"Технологията е за произвеждане на козе мляко за прясна консумация. Козето мляко като био и органичен продукт е много търсено в цяла Европа. Доказано е, че то е много качествено и много по-добро за здравето от кравето, тъй като е по-близко до майчиното мляко. По тази технология животните се хранят основно с билки и люцерна и по-малко с жито, така че млякото да стане по-качествено - с повече протеини и мазнини, по-вкусно и по-полезно за организма. За козите ще се гледат билкови пасища, а основната им храна ще бъде от прясна паша, а не фуражи", казва Дерес.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (1)

Камен

31.07.2019 | 08:54

Докато не тръгне козята чума и им изтрепят животинките ...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?