Следвайте ни

Увеличават с 900 000 лева помощите по подмярка COVID 3

Таванът на подпомагането е до 100 хил. лв.

viber icon

Държавен фонд „Земеделие” увеличава с близо 900 хил. лв. (899 800 лв.) бюджета по подмярка COVID 3. Така общият размер на помощта по схемата 21.3 "Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия и признати групи и организации на производители COVID 3" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. се увеличава от 7 321 096 лв. на 8 220 896 лв. 

С отпускането на допълнителните средства ще бъдат подпомогнати всички допустими кандидати, които в периода 26 октомври - 13 ноември 2020 г. са заявили помощта. Тогава общо 211 заявления бяха подадени по извънредната подмярка COVID 3. От тях 117 молби са в направлението за подпомагане за еднократно платима сума на база средносписъчен брой на персонала за периода март - юни 2020 г. Другите 94  заявления са за еднократно платима сума на база 5% от стойността на декларираните нетни приходи от реализация на преработени селскостопански продукти за 2019 година.

Подпомагането е предназначено за малки и средни предприятия, преработващи следната земеделска продукция: мляко и млечни продукти, включително яйца от птици, с изключение на производство, преработка и/или маркетинг на продукти, наподобяващи/заместващи мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, плодове, зеленчуци и гъби, пчелен мед и пчелни продукти, но без заместители, зърнени, мелничарски и нишестени продукти, растителни и животински масла и мазнини, маслодайна роза, билки, памук и фуражи. От субсидиите е изключено производството, преработката и маркетингът на тютюн и тютюневи изделия, също и захар и сладкарски изделия. 

Таванът на финансова помощ за преработвателните предприятия по подмярка COVID 3 е до 50 хил. евро.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай