Следвайте ни

Спасителна мярка: Удрят рамо на земеделци, ударени от кризата

viber icon

Специална мярка ще предоставя извънредно временно подпомагане на българските производители от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), съобщава БГНЕС. Мярката е в отговор на икономическите последици от COVID-кризата, а парламентът разписа тя да залегне в Закона за подпомагане на земеделските производители.

От наличните средства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще бъдат подпомогнати както земеделските стопани, така и малките и средни предприятия, занимаващи се с преработка, предлагане на пазара или развитие на селскостопански продукти. Целта е да се осигури непрекъснатост на тяхната дейност.

Танева: Подпомагането на земеделския сектор след COVID-19 е максимално облекчено

Европейският регламент, в който са залегнали условията за получаване на тази помощ, предвижда тя да стигне до най-засегнатите от кризата, избрани по обективни и недискриминационни условия за допустимост.

Помощта е под формата на еднократно плащане, което ще се извършва до 30 юни 2021 г. въз основа на заявления за подпомагане, одобрени от компетентния орган до 31 декември 2020 г. Максималният размер на помощта не трябва да надвишава 7 000 евро за земеделски стопанин и 50 000 евро - за малко или средно предприятие.

От Министерството на земеделието вече увериха, че наредбата, определяща реда и начина за прилагане на мярката, ще бъде изработена в съкратени срокове, за да заработи възможно най-бързо.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?