2374
Следвайте ни

Ударно внасяме и изнасяме плодове и зеленчуци

Най-голям импорт-експорт има при доматите, краставиците и пипера

viber icon

Вносът на пресни зеленчуци в страната нараства с 10,7% на годишна база, до 182,4 хил. т, а този на пресни плодове - с 9%, до 181,2 хил. т. Това сочат предварителните данни на НСИ за периода януари-юни 2021 г. Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци е свързано най-вече с по-големите доставки на домати - с 9,9 хил. т (19,2%), краставици - с 5,2 хил. т (32,3%) и пиперки - с 3 хил. т (20,9%). Повишение се регистрира и при импорта на гъби, зеле, лукови зеленчуци, марули и тикви - в границите от 6,9 до 24,8 процента. От друга страна, доставените количества картофи и моркови спадат респективно със 17,6 и 15,2 на сто.

Около 58% от целия внос на пресни плодове за периода януари-юни 2021 г. се формира от цитрусови плодове и банани - общо 105,5 хил. т, с 6,6% повече на годишна база. Съществен дял (13%) заемат и доставките на ябълки, които се свиват с 8,6%. Вносът на грозде, ягоди, пъпеши, дини, череши и круши нараства между 24,7 и 60,3 процента в сравнение със същия период на 2020 г., а този на кайсии намалява с 16,9%.

Данните за първите шест месеца на 2021 г. показват и увеличение на износа на пресни зеленчуци с 63,7% на годишна база, до 33,6 хил. т. Същевременно при експорта на пресни плодове се наблюдава леко намаление - с 1,3%, до 23,6 хил. т. Най-голям принос за ръста на общия експорт на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати - с 4,3 хил. т (72,3%), краставици - с 3,4 хил. т (59,6%), и пиперки - с 1,8 хил. т (63,6%). Чувствително повече са и изнесените количества зеле, тикви, сладка царевица, гъби, бобови зеленчуци (основно грах) и лукови зеленчуци - от 36,2% до над два пъти.

Голяма част от регистрирания износ на пресни плодове за периода представлява реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. основно цитрусови плодове. Реализираните извън страната праскови, вишни, дини, кайсии, ябълки и череши са между 13,2 и 70,1 процента по-малко на годишна база, докато експортът на черупкови плодове и ягоди се повишава съответно с 51,5 и 89,4 на сто.

На този етап от открити площи са добити с около 3% по-малко пипер спрямо година по-рано и с между 13,7 и 40,6 процента по-малко картофи, домати, краставици и зеле. При пипера и картофите това се дължи на по-късното прибиране на реколтата през настоящата година, а при доматите и краставиците - основно на по-малкото засадени площи. Към момента продукцията от дини и пъпеши бележи ръст респективно от 37,1 и 22 процента на годишна база, като и при двата продукта се наблюдава съществено повишение на средните добиви.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?